In één uur trekt ‘Fitna’ een miljoen kijkers

De anti-Koranfilm Fitna van Geert Wilders heeft zich sinds gisteravond razendsnel over internet verspreid. De film werd om 19.00 uur op de videosite Liveleak.com gezet, maar de site kon de stormloop aan bezoekers nauwelijks aan. Binnen een uur tijd trok de Nederlandse versie van Fitna ruim een miljoen kijkers. De Engelstalige versie werd binnen die tijd ruim 200.000 keer bekeken. Door dit grote aantal bezoekers werd het filmpje voor kijkers regelmatig langere tijd onderbroken, doordat de beelden steeds opnieuw geladen moesten worden.

Via andere uitwisselingssites als Rapidshare en The Pirate Bay konden internetgebruikers echter binnen korte tijd al kopieën van de Wildersfilm downloaden. Enkele van deze sites waren al snel niet meer te bereiken door de grote hoeveelheid bezoekers. Het duurde langer voordat fragmenten van Fitna te bekijken waren op de populaire videosite YouTube. Links naar kopieën werden vooral verspreid via weblogs als GeenStijl, Fok en VKmag.

Op Technorati, een site die de mondiale blogosfeer in de gaten houdt, valt goed te zien hoe veel er op weblogs geschreven wordt over de film. Gisteren waren er ruim 160 Nederlandse weblogs die over Fitna schreven.