Hij was ‘erger dan Dutroux’, zij hielp hem

Gisteren begon in Frankrijk het proces tegen Michel Fourniret en Monique Olivier.

Het echtpaar zou een reeks ontvoeringen, verkrachtingen en moorden hebben gepleegd.

Fourniret (linksonder) (COMBO) This combo image made of file pictures shows self-confessed French serial killer Michel Fourniret (L) and his wife Mireille Olivier in 1992 (top) and in July 2004 after they were arrested for the kidnap, rape and murder of young women. Fourniret, 65, dubbed the "Ogre of the Ardennes" by European media, made a pact with Monique Olivier while serving a jail sentence for sexual assault that she would find him virgins after his release if he killed her ex-husband, the court will hear in evidence during their trial starting on March 27, 2008 in Charleville-Mezieres, a bleak northeastern town in the French Ardennes region. Investigators believe that in addition to the seven murders the couple have already admitted, Fourniret, who was born just 30 kilometres (20 miles) from Charleville-Mezieres, may have killed several other women. AFP PHOTO/BELGA/FILES AFP

Zijn laatste slachtoffer, de 13-jarige Belgische Marie-Asuncion K., wilde weten of haar ontvoerder soms voor Marc Dutroux werkte. „Ik ben erger dan Dutroux”, had Michel Fourniret geantwoord.

Marie-Asuncion wist zich aan de greep van haar kidnapper te ontworstelen en de politie in te lichten. Vier dagen later, op 26 juni 2003, kon hij worden aangehouden.

Daarmee kwam een eind aan een reeks ontvoeringen, verkrachtingen en moorden in de Frans-Belgische grensstreek, waar ‘het monster van de Ardennen’ met zijn echtgenote Monique Olivier de hand zou hebben gehad.

Het onderzoek bracht frappante parallellen met de zaak-Dutroux aan het licht. Andermaal een ‘duivelskoppel’ dat jarenlang zijn perverse obsessies zou hebben kunnen uitleven. Maar het legde ook een schrijnend gebrek bloot aan grensoverschrijdende samenwerking van nationale politie- en justitiediensten.

Michel Fourniret (65) en Monique Olivier (59) vonden elkaar halverwege de jaren tachtig. Hij was industrieel ontwerper in Charleville-Mézières in de Franse Ardennen, had twee mislukte huwelijken achter de rug en zat een tweede celstraf uit wegens aanranding van minderjarige meisjes.

Olivier reageerde op zijn contactadvertentie in een katholiek weekblad. Ze had in Nantes een secretaresseopleiding afgebroken en ook twee huwelijken zien stranden. Uit het dossier blijkt dat ze destijds al schriftelijk de basis legden voor wat een ‘crimineel pact’ wordt genoemd: hij beloofde haar te helpen om haar eerste ex-man te vermoorden. Zij zou hem helpen aan maagdelijke meisjes.

Toen Fourniret in oktober 1987 (vervroegd) vrijkwam, wachtte zij hem op. In december zouden ze in Auxerre hun eerste slachtoffer hebben opgepikt. Tot hun arrestatie in 2003 zouden er zowel in Frankrijk als in België nog zeker zes volgen. Allen tussen de 12 en 21 jaar, allen werden na seksueel misbruik vermoord en gedumpt. Fourniret en Olivier verhuisden begin jaren '90 naar België. De Belgische autoriteiten vernamen pas na Fournirets aanhouding van zijn zedendelicten in Frankrijk.

Het duo heeft, gedeeltelijk, bekend. De lichamen van vier slachtoffers werden na de misdrijven gevonden in bossen. De andere drie werden op aanwijzingen van Fourniret en Olivier opgegraven, respectievelijk 19 en 15 jaar na hun verdwijningen.

Negen psychologen bogen zich over hen. Fourniret noemen ze „extreem agressief en sadistisch”, „pervers” en „een psychopaat, een narcist”, die zijn daden verklaart uit „een onbedwingbare drang naar maagdelijkheid”. Olivier putte volgens de experts „plezier en genot” uit haar deelname aan de delicten. „Ze hadden elkaar nodig om hun fantasie uit te leven. Zij was de lucifer. Hij het dynamiet.” Beiden worden volledig toerekeningsvatbaar geacht.

Fourniret worden zeven ontvoeringen, verkrachtingen en moorden ten laste gelegd, alsmede een poging tot verkrachting en een tweetal mislukte ontvoeringen. Olivier wordt beschuldigd van één moord en medeplichtigheid aan de overige zaken.

Mogelijk volgt nog een rechtszaak over drie andere moorden die Fourniret zou hebben gepleegd en waarvan hij er ook één heeft bekend. Die bekentenis betreft het uit de weg ruimen (eind jaren tachtig) van de 31-jarige vrouw van een ex-celgenoot om de buit van diens bankovervallen te bemachtigen. Daarmee financierde Fourniret de aankoop van het kasteel van Sautou in Donchéry. Daar werden in de tuin in juli 2004 twee slachtoffers opgegraven.

Lees een dossier over deze zaak van het Franse tijdschrift L’Express via: nrcnext.nl/links