Het einde van een koe

Foto Luciana Caputo
Foto Luciana Caputo Caputo, Luciana

Deze foto, gemaakt in een halalslachterij, is genomineerd voor de Fotoprijs 2008, een prijs voor jong fototalent aan Nederlandse kunstacademies van het Verbond van Verzekeraars en Nikon. Het thema van de competitie is dit jaar: ‘Een schitterend ongeluk’.

De maker, Luciana Caputo, onderzoekt voor haar eindexamen de herkomst van voedsel. „Mijn onderzoek gaat van industriële voedselproductie tot kleine biologische bedrijven, van vlees en vis tot groente en eieren”, zegt ze. Caputo maakt regelmatig foto’s voor nrc.next.

Ze koos expres voor een rituele slachting. „Naar mijn idee is dat minder gruwelijk. Het slachten wordt altijd met de hand gedaan, niet door machines. Het gebeurt heel rustig en snel.” Voor het maken van deze foto moest Caputo heel dichtbij komen. „Ik zat na de fotoreportage helemaal onder het bloed.”

Slachten gaat als volgt, zegt Caputo, die het vaak genoeg zag gebeuren: „De koe loopt het kantelapparaat in. Binnen een halve seconde ligt ze op haar rug, dat moet volgens islamitische regels. Anderhalve seconde later is haar halsslagader door de slachter doorgesneden met een mes. En dan gaat ze héél snel dood. Daarna glijdt de koe uit het apparaat en wordt ze met een haak opgetakeld.”

De Fotoprijs 2008 werd gisteravond gewonnen door Danny van Vlimmeren en Roland Pupupin. De foto’s van de winnaars en de genomineerden, waaronder deze van Caputo, zijn tot en met 5 mei te zien in het Fotomuseum Den Haag.

Fotoprijs 2008: Een Schitterend Ongeluk. Tot en met 5 mei in Fotomuseum Den Haag. Stadhouderslaan 43, Den Haag. Kijk ook op fotoprijs.nl