Geen controles nieuwe Schengen-vliegvelden

Rotterdam. Vliegtuigpassagiers kunnen vanaf aanstaande zondag zonder grenscontroles naar de nieuwe Schengenlanden vliegen. Het gaat om Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Estland, Letland, Litouwen en Malta. Bij toetreding van deze landen tot de Schengenzone in december werden de controles aan de land- en zeegrenzen met de oude Schengenlanden al opgeheven. Omdat internationale vluchtschema`s slechts twee keer per jaar worden gewijzigd, bestonden er nog controles op luchthavens. De 24 Schengenlanden kennen een gemeenschappelijk visumbeleid. Schengenburgers kunnen zonder visum door de zone reizen. Op luchthavens blijven deze passagiers strikt gescheiden van andere reizigers. Verwacht wordt dat in de toekomst Cyprus, Roemenië, Bulgarije en Zwitserland (geen EU-lid) toetreden tot `Schengen`.