Fourniret wil tijdens strafproces zwijgen

De van seriemoord verdachte Fransman Michel Fourniret (65) zal zwijgen tijdens de openbare behandeling van zijn rechtszaak. Dat heeft hij gisteren op de eerste dag van het proces bij de rechtbank in het Franse Charleville-Mézière kenbaar gemaakt.

‘Zonder gesloten deuren, lippen op elkaar’, stond in het Frans (Sans huis clos, bouche cousue) op een stuk papier dat Fourniret de rechters en de jury voorhield. Eerder had de rechtbank zijn verzoek om het proces achter gesloten deuren te houden afgewezen.

Fourniret overhandigde de rechtbank wel een opgerolde brief van zeven velletjes met handgeschreven tekst. „Hoe kan ik het woord nemen als er niets mooier is dan de stilte”, luidt de eerste zin. De inhoud werd na afloop van de eerste procesdag vrijgegeven.

Fourniret wordt er onder meer van verdacht in de jaren 1987 tot 2003 in Frankrijk en België zeven jonge vrouwen (tussen 12 en 21 jaar) te hebben ontvoerd, misbruikt en gedood. Zijn vrouw Monique Olivier (59) staat, tegelijk met haar man, terecht voor een moord en medeplichtigheid aan de overige zaken.

In de brief probeert Fourniret zijn vrouw te ontlasten. „Monique Olivier was slechts een voorwerp dat mijn gebrek aan scrupules voortdurend manipuleerde door een pervers spel dat eruit bestond aan een arme romantische verschoppelinge te zeggen waarnaar ze snakte.”

Fourniret vraagt ook zijn drie advocaten zich terug te trekken. Zij lieten weten dat niet te doen omdat ze hem zijn toegewezen. Olivier zegde wel volledige medewerking toe aan het proces, dat tot eind mei zal duren.