Filmsoundtracks op cd

Filmsoundtracks worden zeer sporadisch gerecenseerd op de pagina met muziekrecensies. Deze krant is hierop geen uitzondering. De filmliefhebber die wil bijhouden welke filmmuziek er op cd verschijnt, is dus aangewezen op andere bronnen. En er wordt genoeg uitgegeven, vooral door gespecialiseerde labels. Die brengen cd’s vaak in een luxe, gelimiteerde oplage uit, want zo groot is de groep liefhebbers die te porren is voor aanschaf van een nieuwe opname van Bernard Herrmanns muziek voor Alfred Hitchcocks North by Northwest (1959) nu ook weer niet.

Een goed startpunt om bij te houden welke filmmuziek er allemaal op de markt wordt gebracht is de website Soundtrack Collector (www.soundtrackcollector.com), die wordt gerund in Nederland. Hierop staat in de nieuwssectie en in de lijst ‘new releases’ welke soundtracks bij welk label verschijnen. De site beschikt over een zeer uitgebreide database, met ruim 40.000 titels en meer dan 8000 componisten. Als je een specifieke film zoekt, kun je die intypen in de zoekmachine en dan kun je zien of er wellicht zelfs meerdere opnames van gemaakt zijn, zoals bij Herrmann vaak het geval is. Ook kun je per componist bekijken welke filmmuziek hij heeft geschreven.

De handige website van Screen Archives Entertainment (www.screenarchives.com) biedt al deze muziek ook te koop aan. Alle (specialistische) labels die filmmuziek uitgeven worden hier vermeld, evenals de belangrijkste componisten. Via hun site kun je stukjes muziek luisteren en net als bij Soundtrack Collector kun je snel achterhalen wat er de laatste maand(en) aan nieuwe filmmuziek op de markt is gekomen.

www.screenarchives.com; www.soundtrackcollector.com

    • André Waardenburg