Film van de dag

Jodie Foster (kort haar) als ‘low class bimbo’ en Kelly McGillis als openbaar aanklager in The Accused The Accused Year: 1988 Director: Jonathan Kaplan Jodie Foster Kelly McGillis PHOTOS12

The Accused. Deze indrukwekkende film is gebaseerd op een waargebeurd incident uit 1983. De kwestie waar het om draait is nog steeds actueel: vraagt een sexy geklede vrouw die graag flirt, er om verkracht te worden door hitsige mannen in een bar? Het overkomt Sarah Tobias (Jodie Foster), die door meerdere mannen verkracht wordt op een flipperkast terwijl de omstanders toekijken en de verkrachters aanmoedigen en toejuichen. Kun je deze omstanders ook aanklagen? Deze intelligente ‘publieksfilm’ legt educatief verantwoord uit dat een vrouw nooit om seksueel misbruik kan vragen. Jodie Foster kreeg een Oscar voor haar genuanceerde rol van vermeend onbetrouwbare, losbandige ‘low class bimbo’. Openbaar aanklager Kelly McGillis stelt de groepsverkrachting van Tobias aan de kaak. (Jonathan Kaplan, 1988, VS), Net5, 20.30-22.40u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg