Eneco koopt Belgische windparkbouwer

Energieleverancier Eneco neemt voor ruim 100 miljoen euro het Belgische windenergiebedrijf Air Energy over. Dat heeft het Rotterdamse bedrijf gisteren bekendgemaakt.

De overname past in de strategie van Eneco om het belang van duurzame energie sterk te vergroten. In 2012 wil het bedrijf 20 procent van al zijn verkochte energie uit duurzame bronnen opwekken, zoals wind en biomassa. In 2020 moet dat 70 procent zijn.

Windenergie staat in Europa sterk in de belangstelling sinds Brussel vorig jaar ambitieuze doelstellingen formuleerde om in de komende decennia de uitstoot van het broeikasgas CO2 terug te dringen en het aandeel duurzame energie te vergroten.

Air Energy is de op twee na grootste ontwikkelaar van windparken in België. Het heeft inmiddels 55 megawatt (MW) aan windvermogen geplaatst op het Belgische platteland. Het bedrijf heeft een orderportefeuille voor de plaatsing van nog eens 380 MW, allemaal op land. Daarmee kunnen circa 200.000 huishoudens van elektriciteit worden voorzien.

Eneco wil het precieze overnamebedrag niet bekendmaken. Wel moest het, volgens de regels van de Belgische beurs, de betaalde prijs per aandeel Air Energy vrijgeven. Die is 39 euro, een premie van 75 procent op de slotkoers van gisteren. Volgens de beursstatistieken zijn er 3,9 miljoen aandelen Air Energy in omloop.

Het Rotterdamse energiebedrijf heeft nu 71 procent van de aandelen Air Energy in handen. Eneco heeft deze aandelen verkregen van de drie oprichters van Air Energy. Zij hebben een deel van de opbrengst van de aandelenverkoop geherinvesteerd in het bedrijf, en bezitten nu gezamenlijk 15 procent van de aandelen Air Energy.

Eneco heeft zelf ook een aantal windprojecten lopen, met name op de Noordzee. Zo ontwikkelt het bedrijf samen met het Utrechtse Econcern het park Q7, dat op 23 kilometer van de kust van IJmuiden ligt. Het park bestaat uit 60 windturbines en moet medio dit jaar voor het eerst stroom gaan leveren. Verder heeft Eneco vergunningsaanvragen lopen voor windparken voor de kust van Den Helder, IJmuiden en Schouwen-Duiveland.