Een jager klinkt jachtig bij Christoph Prégardien

cd klassiek Franz Schubert: Die schöne Müllerin ****
cd klassiek Franz Schubert: Die schöne Müllerin ****

cd klassiek

Franz Schubert: Die schöne Müllerin ****

Afgaand op zijn flexibiliteit heeft tenor Christoph Prégardien zijn bloei achter de rug. Uit die tijd dateert zijn eerste opname van Schuberts liedcyclus Die schöne Müllerin , met fortepianist Andreas Staier (1991). Maar Prégardien (51), morgen te beluisteren in de Haagse Nieuwe Kerk, is een zanger wiens interpretaties iets toevoegen. Dat geldt ook voor zijn tweede opname van Die schöne Müllerin (Challenge Classics 72292), waarin hij de authentieke uitvoeringspraktijk verrijkt met een nog weinig gehoord fenomeen: de vocale versiering. Een triller hier, een omspeling daar – veel meer is het niet. Maar Prégardien laat ermee horen hoe zangers in Schuberts tijd omgingen met de notentekst: ongedwongener dan nu nog denkbaar is. Prégardien neemt risico’s om de tekst te dienen, en wordt daarin gesteund door pianist Michael Gees. Eifersucht und Stolzzijn lelijke gevoelens en zo ook klinken hier de rauwe uitbarstingen. Der Jäger klinkt jachtig, op het kortademige af. Maar in een zoetgevooisd lied als Des Müllers Blumen is het juist Prégardiens lyriek die indruk maakt. Een ‘mooiere’ Müllerin is zo gevonden, maar Prégardien laat je opnieuw nadenken over bekende noten. En dat is meer waard.

    • Mischa Spel