Draaischijf voor eerste hulp bij ongelukken

We kennen de folders ‘hoe te handelen als een kind iets overkomt’. Maar weten we wel wat te doen als wijzelf een ongelukje krijgen?

Quick kleurenwijzer Draaischijf voor eerste hulp bij ongelukken

Iedereen overkomt het: een kneuzing, schaaf-, snij- of brandwond. En dan, we pakken de verbandtrommel, maar weten niet meteen welk gaasje of zalfje te gebruiken. De Quick kleurenwijzer van Ronald Cleijsen en Dick van ’t Hoff verkleint ergernis rond de verbandkist en vergroot de kans op snelle genezing.

De meest gemaakte fout, zegt Van ’t Hoff, is watten leggen op een brandwond. Nooit doen, watten gaan aan de wond vastplakken. Veel erger is dat mensen bij een verwonding wegkijken omdat ze bang zijn iets verkeerd te doen.

De schijf moet de hulpverlening verbeteren, vooral bij bedrijfsongelukken. Cleijsen: „Als letsel na een ongeluk niet snel wordt verzorgd, kan de schade met de minuut erger worden. Verkeerde eerste hulp kost Nederland, aan vertraagde herintrede op het werk, 1 tot 1,5 miljard euro per jaar. Daarboven komt nog de verspilling van alle onterecht opengemaakte verbandmiddelen.”

Op de buitenring van de EHBO ‘parkeerschijf’ staan iconen als vuur, een gebroken bot of een arm met rode bult. Op de binnenring staan trefwoorden bij die iconen: brandwond, bloeding, kneuzing. Als de driehoekige uitsparing in de binnenring naar de juiste icoon wordt geschoven, verschijnt een EHBO-stappenplan. Een pijl die naar het midden van de schijf wijst, vertelt wat er gedaan moet worden. De kleuren, geel, oranje, groen, geven de hulpmiddelen aan uit de verbanddoos. Bij veel verwondingen eindigt het ‘behandelplan’ met „het alarmnummer 112 bellen om een ambulance te laten komen”.

Van ’t Hoff is eigenaar van een schoonmaakbedrijf en Cleijsen van een montagebedrijf. Van ’t Hoff: „We stonden in 2002 in de manege naar onze paardrijdende kinderen te kijken. Ronald vroeg zich af hoe we snel rijk zouden kunnen worden.” Op die vraag voortbordurend ontstond het idee van de kleurenschijf voor verbandmiddelen.

Cleijsen: „De directeur van de Nederlandse orde van uitvinders, Wouter Peijzel zei: ‘Als je hier een patent op kunt aanvragen, heb je het ei van Columbus ontdekt’. En dat lukte. Het patent blijft van ons en ESE International in Veldhoven leek ons het geschiktste bedrijf om mee in zee te gaan.” Volgens Cleijsen hadden de eerste verbandtrommels nog kleurenstickers, maar nu worden de verbandverpakkingen in de juiste kleuren geproduceerd. En de schijf wordt geleverd in zes talen, met lettercodes voor mensen die kleurenblind zijn.

De Nederlandse Hartstichting en het Oranje Kruis hebben de schijf getest. De hulpverlening met schijf ging inderdaad sneller. De uitgebreidere ESE-verbandtrommels hebben thermodekens, evenals een mondstukje en een cardi card voor reanimatie (een plat apparaatje met één rode knop; als die wordt ingedrukt, instrueert een stem wat te doen bij iemand met hartstilstand). De schijf is via internet te bestellen en wordt geleverd in uiteenlopende EHBO-trommels voor particulieren en bedrijfsleven, variërend in prijs van 17,50 tot 58 euro. ESE International onderhandelt met winkelketens en verwacht dat ze ook binnenkort in winkels verkrijgbaar zijn.

Lex Veldhoen

Voor meer informatie zie www.kleurenwijzer.nl

    • Lex Veldhoen