Denvis, zanger van rockband The Spades

Denvis Grootenhuis

Denvis Grootenhuis (35) is zanger van de Eindhovense rockband The Spades, de blues-, folk en soulband Denvis & The Real Deal.

Wat was de eerste plaat die je zelf kocht?

,,Dat was de single Stand and deliver van Adam and the Ants. Dat vond ik heel spannende muziek van mannen in piratenpakken. Dat was net voor mijn Doe Maar-periode; ik was een jaar of vijf.”

En de meest recente?

,,Een dubbelcompilatie van The Zombies. Ik hou wel van zulke oude, obscure bandjes.”

Ben je een verzamelaar?

,,Ik heb nu een leuke verzameling van zo’n 200 platen en 300 cd’s. Op mijn computer stonden nog 10.000 mp3’s, maar die is onlangs gejat. Als ik ooit nog eens de loterij win, wil ik alles wel op vinyl hebben.”

Favoriete plaat?

,,GodWeenSatan van Ween. Die plaat is zo verrassend en divers. Het gaat van reggae over naar garagegeschreeuw. Daarmee heb ik alles beleefd: gehuild, gelachen, LSD genomen: heel veel getript. Ween is geniaal. Toen ik trouwde, speelde een maat van mij het nummer Buckingham Green, van het album The Mollusk. Ik stond met de tranen in mijn ogen.”

Troostplaat?

‘Elliot Smith. Dat is de ultieme gevoelige muziek. Daar kan ik erg emotioneel van worden. Ik hou ervan zijn akoestische en elektrische nummers door elkaar te draaien. Het is allemaal zo goed bedacht, gespeeld en gezongen.”

Beste dansnummer?

,,Ain’t nothing to do van The Dead Boys. Maar dan in de versie van The Hellacopters waarbij Blag Dahlia, de zanger van The Dwarves, zingt. Waar dat gedraaid wordt? Ik ken gelukkig wel wat dj’s die dat opleggen. Dat is zo bruut, dan begin ik spontaan te discodansen!”

Wat zou men niet van je verwachten?

,,Ik hou van alle muziek die recht uit het hart komt. Of het nu Spaanse flamenco is, The Jayhawks of mijn buurvrouw die zingend de was ophangt.”

Above The Law, Below The Belt van The Spades verschijnt op 11 april bij Denvis’ label Drug Money Records

    • Frank Provoost