Debat?

Mocht iemand mij op mijn sterfbed de vraag stellen: „Waar heb je nou het meeste spijt van?”, dan zou ik zonder enige aarzeling antwoorden: „Van het op de avond van 27 maart 2008 downloaden van het filmpje Fitna van de cineast Geert Wilders.”

Daar zat ik gisteravond dan, met nog een paar miljoen andere beklagenswaardigen, urenlang pielend op mijn computer om een onzinfilmpje te vinden van een parlementariër die niet meer compos mentis is. Tel al die uren van al die mensen op, tel ook de uren erbij die aan de nabeschouwing van het filmpje worden gewijd, en overzie de oceanen van tijd die ermee verloren zijn gegaan. In die tijd hadden we halve continenten van de ondergang kunnen redden.

Is het daarmee eindelijk afgelopen?

Nee, we beginnen pas, althans in Nederland. Terwijl ze zich in het buitenland, zelfs in Denemarken, al langer afvragen hoe een vroeger als nuchter bekendstaand landje tot een soort open inrichting kon verworden, maken wij ons alweer op voor een nieuwe fase in de collectieve gekte: Rita komt!

Komende week zal zij ons vertellen wat haar plannen zijn als zij de trotse directeur van het gesticht mag worden. Ik vermoed dat sommige bewoners na haar uiteenzetting liever het bezemhok dan de gemeenschapsruimte zullen opzoeken.

Zijn we er dan?

Natuurlijk niet, want vervolgens gaat Ehsan Jami, een mislukt gemeenteraadslid uit Leidschendam, een filmpje vertonen waarin de profeet Mohammed een stijve heeft. Daarna breekt er in ons land een helse discussie los in alle denkbare actualiteitenprogramma’s en talkshows over de vraag: mag je de profeet met een stijve afbeelden?

„Jazeker”, zal de arabist Hans Jansen met droge ogen zeggen, „want die stijve moet je zien als een metafoor voor de license to kill die de Koran verstrekt.” „Precies”, zal de cineast Wilders eraan toevoegen, „het is weer typerend voor de linkse kerk dat hij weg wil kijken van die stijve.” „Hoho heren”, probeert Mark Rutte nog te sussen, „de vraag is toch vooral of je met zo’n stijve ook tot goede oplossingen kunt komen.”

Het debat begint dan aardig op gang te komen. En daar gaat het toch vooral om, als ik de nabeschouwers goed gevolgd heb: als er maar debat is, dan komt alles goed.

Ook Wilders wil opeens dolgraag debat. Hij heeft de moslims steeds als de builenpest gemeden, maar hij vindt dat hij ze nu lang genoeg heeft gesard en beledigd om een vruchtbare discussie met ze aan te gaan. Vergelijk het met uw buurman die jarenlang zijn rotzooi over uw muurtje heeft gekieperd en dan opeens poeslief vraagt: „Mag ik u een kopje thee aanbieden in mijn achtertuin?”

Mijn idee is dat we voor de rest van deze eeuw genoeg gedebatteerd hebben over de islam. Misschien moeten we weer eens aan het werk. Iedereen gaat gewoon doen waar hij voor betaald wordt. De regering regeert, het parlement controleert (en leden ervan schieten alleen filmpjes over hun gezin, liefst in hun eigen tijd) en de burger maakt straten, bakt brood, geeft serieuze colleges over de Koran en schrijft, als hij echt niks anders kan, stukjes.

Daarna gaan we dood.

En je zult zien hoe heerlijk rustig dát zal zijn.

    • Frits Abrahams