De Jager bekijkt lagere vliegtaks

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën wil de vliegtaks voor vakantiebestemmingen als Turkije en de Canarische Eilanden aanpassen.

Per 1 juli moeten passagiers voor alle vluchten vanaf Nederlandse luchthavens een milieuheffing betalen. Voor afstanden tot 2.500 kilometer is dit 11,25 euro. Daarboven is het tarief 45 euro. Turkije ligt op de grens: Istanbul en omgeving vallen onder het lage tarief, ten oosten daarvan geldt het hoge tarief. Luchtvaartmaatschappijen hadden al gewezen op de situatie, die praktisch moeilijk uitvoerbaar is.

De Jager zei gisteren begrip te hebben voor de situatie en beloofde te kijken naar een aanpassing. Mogelijk komt er een tarief tussen de 11,25 en 45 euro in. Dit zou ook moeten gelden voor de Canarische Eilanden, die wel verder liggen dan 2.500 kilometer, maar deel uitmaken van Spanje en de EU. Voor EU-lid Cyprus geldt wel het laagste tarief ecotaks, terwijl dat land verder dan 2.500 kilometer weg is. Of de aanpassing dit jaar al kan worden doorgevoerd is onzeker.

De regering rekent erop dat de heffing 350 miljoen euro per jaar zal opleveren. De opbrengst komt niet ten goede aan het milieu, maar vloeit in de staatskas.

De reisbranche vreest dat veel Nederlanders zullen proberen de heffing te ontlopen door te vertrekken vanaf vliegvelden net over de grens in Duitsland en België. De luchthavens van Luik, Düsseldorf, Niederrhein en Brussel proberen op hun beurt met acties als gratis busvervoer passagiers uit Nederland te lokken.

De luchthaven Schiphol zei vorige week te vrezen dat invoering van de ecotaks 12.000 arbeidsplaatsen kan kosten. Volgens De Jager zullen er geen banen verdwijnen, maar tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer erkende hij deze week wel dat de groei van de werkgelegenheid zal teruglopen. Zonder de ecotaks zouden er tot 2011 tussen de 5.000 en 10.000 meer banen komen, zo blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau. Vorige week verloor de luchtvaartbranche en reiswereld een kort geding over de ecotaks dat was aangespannen tegen de staat.