‘Chinees staatsfonds aast op Dresdner Bank’

Het Chinese staatsfonds CIC wil de Duitse Dresdner Bank kopen. De China Investment Corporation (CIC) zou hierover onderhandelen met Allianz, de Duitse verzekeraar die eigenaar is van de bank. Dit meldde de Duitse krant Süddeutsche Zeitung gisteren.

De diverse partijen geven geen commentaar op het bericht, aldus de internationale persbureaus.

Als het Chinese fonds Dresdner koopt is dat een opmerkelijke stap. Staatsfondsen uit China en onder meer het Midden-Oosten hebben veel geld en kopen steeds vaker aandelen in westerse bedrijven. CIC heeft bijvoorbeeld een groot belang in de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Maar een hele bank opkopen is nieuw en zal zeker op weerstand stuiten.

De Duitse politiek liet zich vorig jaar negatief uit over de fondsen. Bondskanselier Angela Merkel startte de discussie in Europa over de toenemende invloed van de staatsfondsen. Zij is bang dat landen als China via de fondsen macht krijgen over strategische sectoren van de Europese economie.

Dresdner heeft het overigens al jaren moeilijk en moest in 2007 bijna 1 miljard euro afschrijven door de kredietcrisis.