Charles Burnetts ‘Killer of Sheep’ eindelijk op dvd

Killer of Sheep Regie: Charles Burnett $39,95 **** Original 2007 theatrical poster for Charles Burnett's KILLER OF SHEEP. Courtesy of Milestone Films.

Killer of Sheep

Regie: Charles Burnett $39,95 ****

Filmmaker Charles Burnett (1944) wordt wel de beste Amerikaanse regisseur genoemd ‘waar je nog nooit van gehoord hebt’. Dat heeft ongetwijfeld iets te maken met het feit dat hij een Afro-Amerikaanse filmregisseur is die van meet af aan raciale kwesties tot inzet van zijn films maakte. En dan ook nog eens op zo’n manier dat je je na afloop niet gerustgesteld voelt.

Vorig jaar werd in het Forum van het Filmfestival Berlijn de gerestaureerde versie van zijn debuut Killer of Sheep gedraaid (met eigen geld op 16mm opgenomen in 1973, voor het eerst vertoond in ’77), een rauwe, documentaire-achtige film over een arbeider die werkt in een abattoir en zijn lamlendige leven in South Central Los Angeles.

In 1990 werd de film door de United States National Film Preservation Board als een van de eerste 50 titels uitgekozen om te worden bewaard in de Library of Congress en hij behoort daarmee tot de officiële Amerikaanse filmcanon.Nu eindelijk de muziekrechten van de film geregeld zijn (Paul Robeson, Dinah Washington, Louis Armstrong) kan de film, die tot nu toe vooral een cultstatus bezat, op dvd uitkomen.

    • Dana Linssen