Bos na drie jaar door Hoy verslagen op sprint

Wereldkampioen sprint Theo Bos is gisteravond bij de WK baanwielrennen in Manchester verrassend in de kwartfinales uitgeschakeld. Over drie races was de Britse publiekslieveling Chris Hoy te sterk voor de Nederlander, die de afgelopen twee jaar de wereldtitel won.

Bos, de grote favoriet voor het goud op de Olympische Spelen in Peking, had sinds de WK van 2005 (Los Angeles) geen race meer verloren op zijn favoriete onderdeel. Destijds liet hij zich in de kwartfinale verrassen door de Australiër Jobie Dajka.

Bos kreeg gisteravond in de eerste manche het thuispubliek nog stil. Bos speelde het kat-en-muis-spel met zijn tegenstander perfect. Terwijl Hoy twee ronden voor de finish over zijn rechterschouder keek of Bos zijn aanval al zou inzetten, dook de Nederlandse wereldkampioen linksonder hem langs en was uit het zicht verdwenen voor Hoy er erg in had. Die zette niet eens meer aan voor een sprintduel.

De tweede race maakte Hoy er een lange sprint van. Bos kwam op de streep slechts een paar centimeter tekort, waardoor een beslissende race noodzakelijk werd. Dat liep opnieuw op een lange sprint uit, waarbij de Schotse krachtmens Bos vlak de streep te pakken had.

Het Nederlands team stelde gistermiddag teleur op de ploegachtervolging met een achtste plaats. Groot-Brittannië werd wereldkampioen met een nieuw wereldrecord (3.56,318). Denemarken werd tweede, Australië derde.

Het Nederlandse kwartet Levi Heimans, Jenning Huizenga, Jens Mouris en Peter Schep presteerde met 4.05,302 duidelijk onder zijn kunnen, constateerde bondscoach Peter Pieters. „Op dit moment hebben we geen ploeg die op de Spelen voor goud gaat”, zei hij over het gat met de toplanden Groot-Brittannië, Denemarken, Australië en Nieuw Zeeland. „Wij hadden de beste van de rest moeten zijn.”

Volg de WK baan via www.worldtrackcycling.com