boekberichten

Verdrietige Belgen kopen massaal het werk van Hugo Claus

De dood van Hugo Claus veroorzaakt in Vlaanderen een run op zijn boeken. Vooral Het verdriet van België staat enorm in de belangstelling. De uitgeverij van Claus, De Bezige Bij, heeft vorige week donderdag de laatste exemplaren bij de boekhandelaren bezorgd. Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van het boek was een speciale editie van 10.000 exemplaren gedrukt, terwijl er nog eens 10.000 in voorbereiding waren. Een nieuwe druk zou rond 4 april in de boekhandels moeten liggen. (DL)

Ruzie om vermeende afname boekwinkels

Vorige week maandag bracht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar buiten dat het aantal boekhandels tussen 2000 en 2006 was verminderd van 1400 naar 1100. Dat is alarmerend voor de boekenbranche, als het waar zou zijn. De cijfers kloppen echter niet, zegt Ari Doeser, directeur van de NBb (Koninklijke Nederlandse Boekverkopersbond), in Boekblad. Hij noemt het aantal verkooppunten ‘al jaren stabiel rond de 1500’, waarbij hij put uit de jaarverslagen van het NBb zelf. Doeser vermoedt dat de fout bij het CBS onder meer te herleiden valt tot een andere definitie van het woord boekhandel. Doeser: „Wij tellen al onze leden mee , ook internetboekhandels, warenhuizen en kiosken.” Michiel Vergeer van het CBS blijft bij de gepubliceerde cijfers en denkt dat het verschil ook door de interpretatie van het woord boekhandel komt. „We gaan echter graag met meneer Doeser om de tafel zitten om het euvel te bespreken.”

Zie ook op nrc.nl/boekenblog de reportage van 21 maart over een nieuwe gespecialiseerde boekhandel op de Amsterdamse Weteringschans. (SK)

Schrijversattributen in Den Bosch te zien

Omdat het Letterkundig Museum in Den Haag tijdelijk dicht is wegens verbouwingen, stelt het een speciale tentoonstelling samen met schrijversobjecten voor de Art & Antiques Fair in Den Bosch. Op het evenement, dat tussen 11 en 20 april plaatsvindt, zullen onder meer het pluchen konijn van Gerard Reve, de schrijfmachine van Boudewijn Büch en de motorlaarzen, pet en handschoenen van Jan Cremer te zien zijn. Sommige van de 120 objecten zijn volgens Salma Chen van het Letterkundig Museum nog nooit in het museum zelf getoond, zoals schrijversschoenen, -paspoorten en -koffers. (DL, SK)

De Villepin veilt Napoleoncollectie

De voormalige Franse premier Dominique de Villepin heeft afgelopen week op een veiling in Parijs zijn uitgebreide en waardevolle collectie boeken en brieven omtrent Napoleon Bonaparte van de hand gedaan, zo meldt France International News. In totaal omvatte de Napoleoncollectie van De Villepin 330 boeken en brieven. De Villepin wilde naar eigen zeggen van de Napoleondocumenten af om een ‘tijdperk in zijn leven af te sluiten’. De veiling bij Pierre Bergé et associés lokte een heleboel belangstellenden en kopers naar de verkoopzaal. Nogal wat toeschouwers moesten aan de deur blijven staan. (DL)

Lees de volledige berichten op http://papierenman.blogspot.com en nrc.nl/boekenblog

M.m.v. Sebastiaan Kort en Dirk Leyman