Betoverend meanderende liedjes van Mia Doi Todd

cd folk Mia Doi Todd: Gea ****

cd folk

Mia Doi Todd: Gea ****

Mia Doi Todd is een naam voor fijnproevers. Haar enige plaat voor een grote platenmaatschappij, A Golden State, was een mislukte, want zwaar overgeproduceerde poging om haar fijnzinnige liedjes aan een breder publiek te verkopen. Dan is Gea, het zevende album alweer van deze Californische singer-songwriter met enige Japanse wortels, een betere kennismaking met haar talent. De productie en arrangementen van Carlos Niño en Miguel Atwood-Ferguson, de meesterbreinen van het Build An Ark-collectief, passen als een elegante handschoen om Mia’s liedjes: in aanleg sober en uitgebeend, maar met volop mogelijkheden voor schaalvergroting van enigszins spirituele aard. Dat blijkt meteen al uit de openingszet, het bijna elf minuten betoverend meanderende tweeluik River Of Life / The Yes Song: een ankerende grondtoon uit het harmonium, akoestisch gitaargetokkel, intieme percussie en en dan die stem, die de luisteraar in een bezwerende greep houdt. Die magie blijft de volle speelduur behouden, en dan valt er ook nog te genieten van prachtige teksten vol smachtende poëzie. Zelfs het Spaanstalige Esperar Es Caro is dan ineens vol betekenis, vol betovering.

    • Jacob Haagsma