Betere greep op mesje

Voor Wenger, achter Victorinox Rotterdam 25-3-2008 Nieuw zakmes met meer functies. Foto Floren van Olden zwitsers zakmes zakmessen
Voor Wenger, achter Victorinox Rotterdam 25-3-2008 Nieuw zakmes met meer functies. Foto Floren van Olden zwitsers zakmes zakmessen Olden, Floren van

In kringen van zakmeshouders is het anathema om te zeggen dat Victorinox en Wenger vrijwel inwisselbaar zijn. Maar dat is wel zo. Althans, tot de nieuwe Wenger Evogrip (42 euro) op de markt kwam.

De Evogrip oogt als de Victorinox Huntsman. Beide hebben een schaar en een zaag. Heeft Victorinox echter al decennialang een gladde beschaling, Wenger heeft nu een ergonomische handgreep gekregen met een lichte zwarte, antislipverdieping. Dat betekent dat de Wenger lekker aanvoelt en minder gauw wegslipt bij zagen.

Het lemmet van Wenger is een halve centimeter korter dan dat van Victorinox, maar een megaverbetering is de vergrendeling. Helaas ontbreekt weer bij de Evogrip het ‘veledoelenhaakje’ van de Huntsman. Een zinvolle toevoeging, te gebruiken om onwillige haringen uit de grond te trekken of schoenveters op spanning te brengen. Wel weer een aanwinst is het nagelvijltje in de Evogrip. Bij Victorinox zit op die plek een heel klein mesje.

‘Tandenstoker’ en ‘pincet’ in beide messen verschillen nauwelijks van elkaar. Overigens behoort de pincet van deze messen tot de beste tekentangen ter wereld.

Hans Moll

Meer informatie opwww.wenger.ch

    • Hans Moll