Beluister oudste stem uit 1860

In een Parijs archief is eerder deze maand de oudste geluidsopname ter wereld gevonden. Het gaat om een Parijse zangstem uit april 1860 die het liedje ‘Au clair de la lune’ zingt, zo meldde de New York Times gisteren. Het wat griezelig klinkende geluid is de reconstructie van een geluidsregistratie op een beroet stuk papier. De registratie is 18 jaar ouder dan de tot nu toe bekende oudste geluidsopname, een pratende klok uit 1878. Hij is van vóór de uitvinding van de phonograph, de voorloper van de grammofoon, door Thomas Edison in november 1877. Vandaag zal de Amerikaanse audiohistoricus David Giovannoni de vondst en reconstructie presenteren op een congres in Californië. Het stokoude fonogram was vastgelegd met de phonautograph, een uitvinding uit 1857 van de Franse drukker Édouard-Léon Scott de Martinville. Het ding bestond uit een hoorn met een stift die geluidstrillingen vastlegde op een draaiende beroete trommel.

Beluister de oudste geluidsopname ooit via nrcnext.nl/links