Beleggers Tele Atlas onterecht nerveus

Beleggers lijken somber gestemd over de overnames van Tele Atlas en Navteq. De aandelen van deze producenten van digitale kaarten worden verhandeld tegen forse kortingen ten opzichte van de voorgestelde overnameprijs. Tele Atlas blijft hangen op een koers van zo’n 25 euro per aandeel, een flink stuk lager dan het bod van 30 dollar per aandeel van Tomtom. Navteq sloot op 26 maart in New York op 70 dollar per aandeel, wat ook minder is dan de door Nokia geboden prijs van 78 dollar. Maar de zorgen konden wel eens onterecht zijn.

De reden voor de nervositeit onder beleggers is het onderzoek dat door de mededingingsautoriteiten is ingesteld. De Europese Commissie is al een diepgaand ‘fase 2’-onderzoek begonnen naar de beoogde overname van Tele Atlas door Tomtom voor 2,9 miljard euro. De Commissie lijkt tevens op het punt te staan een soortgelijk onderzoek te openen naar het bod van 8,1 miljard dollar (5,1 miljard euro) dat Nokia heeft uitgebracht op Navteq, nadat de Finse mobieletelefoonproducent had geweigerd de Commissie tegemoet te komen.

Bij beide overeenkomsten is sprake van lastige concurrentievraagstukken. Ze roepen verticaal geïntegreerde bedrijven in het leven, die zowel de hardware als de software voor digitale navigatieapparatuur leveren. De toezichthouders zijn bang dat een duopolie van Navteq en Nokia aan de ene kant en Tele Atlas en Tomtom aan de andere kant uiteindelijk onvoordelig zal uitpakken voor de consument.

Maar de Europese Commissie houdt zelden fusies tegen, en is de afgelopen jaren voorzichtiger geworden na een reeks nederlagen voor de rechter. Compromissen liggen daarom voor de hand, waarschijnlijk in de vorm van een aantal beperkende voorwaarden.

Tomtom betoogt dat zijn sterke band met de consument Tele Atlas zal helpen zijn kaarten te verbeteren. Het bedrijf heeft aangeboden Tele Atlas als zelfstandige onderneming te laten voortbestaan, maar de toezichthouders hebben dat voorstel afgewezen.

Tomtom moet deze week met nieuwe concessies komen. Tot de mogelijkheden behoren de oprichting van een onafhankelijke derde partij op de markt, een onafhankelijke distributeur voor de door Tele Atlas geleverde software of zelfs de gedwongen verkoop van de kaartgegevens van Tele Atlas.

Die laatste optie is met name nogal draconisch. De waarde van Tele Atlas zou erdoor kunnen kelderen, zodat Tomtom zich misschien gedwongen zal zien van de overname af te zien. Maar Tomtom heeft zijn hele strategie opgehangen aan de overname van Tele Atlas en het management is tot veel bereid om de transactie te doen slagen. Nokia kijkt intussen de kat uit de boom. Gezien deze vooruitzichten lijkt de aanval van nervositeit op de markt buitensporig.

William Echikson

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • William Echikson