Argentinië: stop staken om voedsel

De Argentijnse president Christina Fernandez heeft er gisteren bij boeren op aangedrongen om de staking die het land al twee weken in haar greep houdt te beëindigen. Daarna wil zij met de boeren in gesprek gaan over een omstreden exportbelasting op landbouwproducten.

In een toespraak verdedigde de president opnieuw de maatregel door te zeggen dat die de groeiende welvaart beter verdeelt. Argentinië is een van ’s werelds grootste leveranciers van soja, maïs en vlees, maar alleen boeren zouden profiteren van de sterk gestegen grondstofprijzen. Stakingsleiders hebben positief gereageerd op wat zij zien als een oproep tot onderhandelingen.

De centrum-linkse president staat onder grote druk om de stakingen te beëindigen. In de steden, waar zich voedseltekorten voordoen, demonstreerde de middenklasse om steun te betuigen aan de boeren. De export naar China en Europa ligt nagenoeg stil doordat boeren weigeren hun producten op de markt te brengen. Tegenstanders stellen dat de exportbelasting bedoeld is om het overheidsbudget te verruimen.

De vraag is of de stakingsleiders hun achterban kunnen controleren. Vorige week zwoeren boeren de stakingen niet te beëindigen voordat de regering de belasting terugdraait.