Alsof het in een middagje op de band is geknald

CD ROCK Triggerfinger: What Grabs Ya? Excelsior/V2 ***--

CD ROCK

Triggerfinger: What Grabs Ya?

Excelsior/V2

In de tourbus van Peter Pan Speed-rock stapt een roadie in. ,,Soho! Triggerfinger jullie voorprogramma?! Die zijn goed hoor.” Geluidsman: ,,Wow! Triggerfinger! In het voorprogramma? En jullie moeten daarna?”

Kijk, dat is wat je noemt een live-reputatie. ‘The loudest band in Antwerp’ liet het Belgische trio zichzelf aankondigen op hun vorige (live-)album Faders Up. Op basis van hun debuut leek dat overdreven, al was het maar omdat daarop alle oneffenheden uit het klinisch gitaargeluid waren gepoetst en de stem van zanger/gitarist Ruben Block bezweek onder overbodige effecten. Maar live bleken de nummers opeens uit killer riffs te bestaan en was Blocks schelle strot prima te pruimen. Godzijdank klinkt ook het tweede studioalbum What Grabs Ya? alsof het in een middagje op de band is geknald. Er staat weer stroom op de gitaarsnaren en Block gilt waar nodig harder en hoger dan Deep Purple’s Ian Gillan ooit durfde. Dankzij de ondergrondse bastonen van grafdelver-lookalike Monsieur Pol en de briljante rampartijen van drummer Mario Goossens is de plaat hard, wild, maar ook zwoel en bekoeld. Als een van de weinigen beheerst Triggerfinger (met Queens of the Stoneage) de truc om de gruizigste rock ook te laten swingen. Verplicht festivalvoer: boeken die band!

Triggerfinger speelt zaterdag in W2 (Den Bosch)

    • Frank Provoost