Abby Mann, de bedenker tv-serie `Kojak` overleden

LOS ANGELES, 28 maart. Scenarioschrijver Abby Mann, die een Oscar won met het script van de film Judgement at Nuremberg (1961), is deze week op 80-jarige leeftijd in Beverly Hills overleden. Rechtvaardigheid en gelijke behandeling zijn belangrijke thema`s in zijn vijftig jaar omspannende carrière geweest. Judgement at Nuremberg, over het proces tegen de grootste nazimisdadigers, werd geregisseerd door Stanley Kramer. Acteurs waren onder anderen Spencer Tracy, Burt Lancaster, Marlène Dietrich, Judy Garland, Maximilian Schell en de deze week gestorven Richard Widmark. Mann schreef het in 1959, eerst als tv-drama. Hij schreef ook veel voor tv en zijn werk werd meermalen bekroond met Emmy`s. Hij won die belangrijke prijs onder meer voor The Marcus-Nelson Murders (1973) over een wat wilde politieagent uit New York genaamd Theo Kojak. Die film, met Telly Savalas in de hoofdrol, was een jaar later de basis voor de tv-serie Kojak.