1 Spelen

Bouw op www.phun.at alles wat je fantasie je toelaat en zet daarna de zwaartekracht of de motor ‘aan’.

Virtuele zandbak

www.phun.at, http://ldd.lego.com

Heimwee naar lego, kaartenhuizen bouwen of taartjes bakken in de zandbak, maar tegenwoordig een te net pak aan voor dat soort zaken of gewoon geen zin om de rotzooi achter je zelf op te moeten ruimen? Download dan het gratis computerprogrammaatje Phun, gemaakt door een student aan de Zweedse Umeå Universiteit, nu een hitje op internet. Bouw met blokjes, wielen, water en kettingen alles wat je eigen fantasie je toelaat en zet daarna de zwaartekracht of de motor ‘aan’. Wie twee bestuurbare driehoekjes onderin en een balletje bovenin een rechthoek plakt, heeft een basale flipperkast. Wie een beker met water omkeert, krijgt een natte vloer. Gelukkig virtueel, dus dweilen is niet nodig. Probeer ook de creaties van anderen uit, bijvoorbeeld de installatie waarmee je een metro onder de Sagrada Família kan laten doorrijden, waarop de kerk instort. Phun is nog in ontwikkeling, maar heeft een eigen YouTube-kanaal waarop de projecten als filmpjes terug te zien zijn. Overigens heeft ook Lego een gratis virtuele versie van zijn speelgoed: de Lego Digital Designer. (TV)