Zwaarste explosie ooit in heelal

Rotterdam, 27 maart. Vorige week woensdag heeft de Swift-satelliet van NASA een recordzware explosie in de ruimte waargenomen. De explosie vond plaats op een afstand van 7,5 miljard lichtjaar. Anders gezegd: het licht deed er 7,5 miljard jaar over om de aarde te bereiken. De explosie trad dus op toen het heelal half zo oud was als nu en de aarde en de zon nog moesten ontstaan. De klap produceerde vooral gammastraling, hoogenergetische straling die wel met de Swift-satelliet wordt opgevangen, maar die met het oog niet zichtbaar is. De zware explosie gloeide daarna echter zo krachtig na dat het vorige week ook een halve minuut lang met het blote oog zichtbaar moet zijn geweest vanaf aarde - al is daarvan nog geen melding gemaakt. Gamma-explosies als deze ontstaan als reusachtige sterren aan het einde van hun leven instorten. Waarom deze zo extreem krachtig was, is nog onduidelijk.