Zonder grenscontrole naar O-Europa vliegen

Vliegtuigpassagiers kunnen per zondag aanstaande zonder grenscontroles naar de nieuwe Schengenlanden vliegen. Het gaat om Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Estland, Letland, Litouwen en Malta.

Bij toetreding van deze landen tot de Schengenzone in december werden de controles aan de land- en zeegrenzen met de oude Schengenlanden al opgeheven. Omdat internationale vluchtschema’s slechts twee keer per jaar worden gewijzigd, moesten controles op luchthavens nog even voortduren.

De 24 Schengenlanden kennen een gemeenschappelijk visumbeleid. Schengenburgers kunnen zonder visum door de Schengenruimte reizen. Op luchthavens blijven deze passagiers strikt gescheiden van andere reizigers. Burgers uit andere landen kunnen met een visum voor één Schengenland tot drie maanden door alle deelnemende landen reizen.

Vóór 22 december 2007 bestond het Schengengebied uit de vijftien ‘oude’ EU-landen, minus Groot-Brittannië en Ierland, aangevuld met de niet-EU-landen Noorwegen en IJsland. De komende jaren wordt de toetreding verwacht van Cyprus, Roemenië, Bulgarije en Zwitserland, dat geen EU-lid is.