Wil de echte Carla Bruni nu opstaan?

Carla Bruni zou als Franse presidentsvrouw ‘zichzelf’ blijven, beloofde ze. Maar wat is dat precies? Sinds gisteren is Bruni een kopie van Jackie Kennedy.

Carla Bruni kan naar eigen zeggen ‘wel twaalf vrouwen’ zijn: oogverblindende sfinx, melancholiek hippiemeisje, sexy stoeipoes of klassiek geklede carrièretijger. Sinds gisteren ontpopt ze zich als Jackie Kennedy. Foto AFP AFP

Vlak na haar huwelijk met Nicolas Sarkozy zei voormalig topmodel en popster Carla Bruni het nog flink. Ze wilde ‘op geen van haar voorgangsters’ lijken. Niet op Danielle Mitterand, niet op Bernadette Chirac. Carla bleef als première dame liever ‘zichzelf’.

Wie de loopbaan van Bruni (Turijn, 1968) een beetje heeft gevolgd, vraagt zich af wat dat ‘zichzelf’ precies inhoudt. Haar succesvolle modellenleven – uitgebreid in beeld gebracht - speelde zich af onder dikke lagen make-up en pruiken. Op champagnefeestjes waren er altijd wel camera’s in de buurt, waar Bruni kokette luchtzoentjes naartoe seinde. Er zijn verhoudingen geweest met veel oude mannen - Mick Jagger, Donald Trump, Eric Clapton. De lol, bekende ze zelf eens, is dat ze net als Madonna wel ‘twaalf vrouwen’ kan spelen: de stoeipoes die lekker met de billen bloot gaat, het bedeesde schoolmeisje, de oogverblindende sfinx, de klassiek geklede carrièretijger. In 2002 dachten we even dat de echte Carla Bruni zou opstaan. Toen debuteerde ze als popzangeres, en zo presenteert ze zich sindsdien op foto’s en in clips: een gitaarspelend hippiemeisje dat in versleten spijkerbroek en met een leren jackie langs de oevers van de Seine zwiert. Met een hese, melancholieke en een tikkeltje onzekere stem bezingt ze de liefde. Mijmerend. Melodieus. Ongevaarlijk.

Maar sinds gisteren is dat beeld aan flarden. Nu is Carla Bruni namelijk vooral Jackie Kennedy. De foto die de wereld rond ging, op het moment dat Bruni op Heathrow werd begroet door prins Charles, spreekt boekdelen. Hier staat een regelrechte kopie van de voormalige first lady van de Verenigde Staten. De blauwgrijze jas, ontworpen door Dior, de zwarte ceintuur, de leren handschoenen, de baret die schuin op het hoofd zit gedrukt, zelfs de haardracht is die van mode-icoon Jackie, die het belangrijkste publiciteits-instrument werd van haar man.

Op de vele foto’s die van het staatsbezoek van Sarkozy zijn gemaakt, is te zien met hoeveel gemak Bruni zich heeft aangepast aan haar nieuwe rol van ‘zichzelf’. Verdwenen zijn de stiletto-hakken: aan de arm van de veel kleinere Sarkozy mag de langbenige Bruni alleen nog maar bedeesde ballerina’s dragen. De handtas keurig om de pols, de flatjes kaarsrecht naast elkaar, de rug hol, de borsten naar voren. Inderdaad is haar houding die van een schoolmeisje. Maar wel een met zoveel elegantie dat zelfs koningin Elizabeth er lomp bij afsteekt. Sarkozy spreekt nauwelijks een woord Engels; Bruni daarentegen spreekt de taal vloeiend. Ook dat zal helpen als smeerolie in het publiciteits-offensief van de Franse president.

Bruni is intussen druk bezig met de opnames van haar derde cd. Zingen kan misschien nog net in de nieuwe rol van ‘zichzelf’ als première dame. Maar de video-clips en de foto’s van het meisje dat met blote benen dromerig op een stoel gitaar speelt: die zullen voorgoed tot het verleden behoren. Althans, zolang Bruni met Sarkozy getrouwd blijft.

    • Lucette ter Borg