VS leveren Afghanistan verouderde munitie

De munitie die leger en politie in Afghanistan gebruiken bestaat voor een groot deel uit restpartijen uit de Koude Oorlog en wordt geleverd door een Amerikaans bedrijf dat mogelijk de Amerikaanse wet overtreedt, onder andere door corruptie. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van The New York Times.

Sinds begin vorig jaar is het bedrijf AEY Inc, in Miami Beach, de belangrijkste leverancier van kogels aan de Afghanen. Hiervoor sloot het bedrijf, dat geleid wordt door een 22-jarige, een contract van bijna 300 miljoen dollar met het Amerikaanse leger. Dat heeft na het onderzoek van de krant toekomstige contracten met AEY opgeschort.

Directeur Efraim Diveroli heeft volgens het onderzoek zaken gedaan met een bedrijf dat verdacht wordt van illegale wapenhandel. Ook komen tientallen miljoenen patronen uit China, waardoor het bedrijf wellicht in overtreding is. Het leger zegt nu misleid te zijn door Diveroli, die zou hebben gezegd dat de patronen in Hongarije zijn gemaakt. Ook heeft de krant in het geheim een gesprek van Diveroli opgenomen, dat zou wijzen op corruptie bij zijn aankoop van honderd miljoen verouderde patronen in Albanië.

De krant sprak met een Afghaanse kolonel die moest werken met munitie die volgens de kapotte verpakkingen in 1966 in China is gemaakt. „Dit is wat ze ons geven om mee te vechten”, aldus kolonel Amanuddin. „We maken ons zorgen, omdat te veel hiervan troep is.”

Diveroli ontkent de beschuldigingen.

Amerikaanse officieren in Afghanistan hebben zich in januari beklaagd over de door AEY geleverde munitie en gevraagd om beëindiging van het contract. Nadat het leger toen hogere eisen aan de verpakking van de patronen had gesteld, is alsnog een partij die niet aan de voorwaarden voldeed naar Afghanistan verstuurd. Volgens een Amerikaanse commandant die in Afghanistan werkt was een deel daarvan zo slecht dat de patronen niet gebruikt konden worden.