Vrijspraak voor Soeharto

De in januari gestorven oud-president van Indonesië Soeharto is vandaag in Jakarta vrijgesproken van corruptie. Het door hem opgerichte ontwikkelingsfonds Supersemar is wel veroordeeld tot het terugbetalen van ongeveer zeventig miljoen euro aan de staat.

De aanklagers eisten via een civiele zaak dat Supersemar 279 miljoen euro aan verduisterd overheidsgeld en 691 miljoen euro aan schadevergoeding aan de staat betaalde. Volgens de aanklacht heeft het fonds het geld in de jaren tachtig en negentig weggesluisd naar bedrijven van Soeharto en zijn familie en vertrouwelingen.

Tijdens het presidentschap van Soeharto waren bedrijven min of meer verplicht om schenkingen te doen aan het fonds, dat onderwijsbeurzen voor arme kinderen betaalde. Transparency International schat dat Soeharto een vermogen van 10 tot 22 miljard euro had opgebouwd, waarvan een groot deel uit gestolen overheidsgeld zou bestaan.

Soeharto was door zijn slechte gezondheid steeds aan strafvervolging ontkomen. Na zijn dood werd besloten dat de civiele zaak kon doorgaan en Soeharto’s kinderen als zijn erven voor de rechter konden verschijnen. Geen van de kinderen was vandaag aanwezig bij de uitspraak. De advocaat van de familie zei „erg tevreden en erg gelukkig” te zijn met de uitspraak.

Volgens de rechter kon Soeharto niet verantwoordelijk worden gehouden voor de verduistering omdat alle beslissingen door het bestuur van Supersemar werden genomen. Ook zei de rechter dat het fonds niet meer dan zeventig miljoen euro kon terugbetalen. (AP, Reuters)