Verburg zegt onderzoek vleessector toe

Minister Verburg (Landbouw, CDA) laat de misstanden in de vee- en vleessector onderzoeken. Ze is in gesprek met een buitenlandse expert om het Nederlandse toezicht op de sector door te lichten. Dit zei Verburg gisteravond tijdens een debat met de commissie Landbouw van de Tweede Kamer.

Recentelijk uitgelekte documenten geven aan dat de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) grote problemen heeft bij het toezicht op de sector. Dierenartsen zouden te maken hebben met intimidatie bij de controle van veetransporten en dieren komen levend in de slachtlijn terecht in slachthuizen. Maar zijn dit incidenten of structurele problemen? „We kunnen geen oordeel vellen”, zei Kamerlid Ernst Cramer (CU) tijdens het debat, „en dat is pas schokkend”.

Verburg erkende gisteren dat ook zij het antwoord op deze vraag niet weet, ook al kwam staatsraad Rein Jan Hoekstra op verzoek van Verburg vorige week met een rapport over de zaak. De minister erkende gisteren tegenover de Kamer dat ze zelfs geen cijfers kon overleggen over het aantal overtredingen dat de VWA vorig jaar heeft geconstateerd en de opgelegde sancties, omdat de administratie binnen de VWA niet op orde is.

Verburg is nu in gesprek met een buitenlandse voormalige chief veterinary officer (de hoogste functionaris voor veterinaire zaken binnen een ministerie van Landbouw) om de Nederlandse situatie nader te onderzoeken „opdat we zicht krijgen op de werkelijkheid”. Verburg gaf de garantie dat klokkenluiders binnen de VWA en het ministerie van LNV zich zonder angst voor negatieve gevolgen voor hun carrière kunnen melden bij vertrouwenspersonen.