Televisie Voorkeur

In de oorlog werden Nederlanders gedwongen in de Duitse wapenindustrie te werken. Een van de plekken waar dat gebeurde was het Arbeitslager Dora in het Harzgebergte. Daar werden de gevreesde V2-raketten gebouwd. De gevangenen moesten de reusachtige tunnels graven waarin de raketten konden worden opgeslagen. Oud-KVP-voorzitter Dick de Zeeuw werkte als 19-jarige in kamp Dora en schreef vorig jaar het boek Schrijven op marmer: lessen uit Dora. Vanavond vertelt hij erover in het geschiedenisprogramma Andere Tijden. Ned.2, 21.25-22.00u.

actualiteiten

EénVandaag. Vandaag begint de rechtszaak tegen Michel Fourniret die verdacht wordt van de ontvoering en moord op zeven vrouwen en meisjes. Reportage vanuit Charlesville-Mézière, waar het proces gehouden wordt. Ned.1, 18.20-18.45u.

Nova/Den Haag Vandaag. Oner meer het onderzoek met probiotica van het UMC Utrecht, dat leidde tot de dood van meer patiënten dan statistisch verwacht mocht worden. In het programma een gesprek met Richard Gill, hoogleraar wiskundige statistiek in Leiden, en met patiënten die ook aan het onderzoek mee hebben gedaan. Het UMC reageert. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Presentator Matthijs van Nieuwkerk kijkt met Wim T. Schippers en IJf Blokker terug op hun legendarische show Barend is weer bezig!, die tot veel rumoer en zelfs Kamervragen leidde. En de familie Kazan komt vertellen over hun verblijf bij de Keniaanse Samburu-stam voor het SBS-programma Groeten uit de Rimboe. Tafelheer is Jort Kelder. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw en Witteman. Gasten: acteur en regisseur Hans Croiset n.a.v. zijn autobiografie Badhuisweg, waarin hij de moeizame relatie beschrijft met zijn vader Max Croiset, en Ciska Dresselhuys die afscheid neemt als hoofdredacteur van het feministische maandblad Opzij. Ned.1, 23.00-23.55u.

documentaire

Holland Doc: Een nette zaak. Hoe kun je als bedrijf winst maken en toch ethisch zaken doen? Regisseur Thomas Balmès volgde twee vrouwelijke inspecteurs van telecombedrijf Nokia, die een fabriek in China bezoeken. Opmerkelijk zijn de laconieke reacties van de bedrijfsleiders als bijvoorbeeld wordt gevraagd naar arbeidscontracten. Die zijn er niet. Hun openheid verandert als blijkt dat de opnamen niet alleen voor intern gebruik zijn bedoeld. Op het netvlies staan dan al de beelden van de fabrieksmeisjes die aan de lopende band dag in, dag uit voor minder dan het verplichte minimumloon adaptors in elkaar zetten. Ned.2, 20.50-23.40u.

Opus Dei and the Da Vinci Code. Britse documentaire over deze katholieke organisatie die door Dan Brown wordt voorgesteld als een fundamentalistische sekte die over lijken gaat om haar machtspositie in de kerk te behouden. Journalist en schrijver Mark Dowd reist naar de hoofdkwartieren van Opus Dei in de VS, Engeland en Rome. Hij praat met directeur Jack Valero, met gewone leden – eentje heet zowaar Silas, net als de moordenaar in de Da Vinci Code – met insiders en voor- en tegenstanders. Hij legt de structuur van deze in alle opzichten conservatieve organisatie bloot, waarvan de leden zich moeten houden aan strikte spirituele en fysieke regels. België 2 Canvas, 23.00-23.40u.

New year baby. Veelbekroonde Amerikaanse documentaire over de gevolgen van het bewind van de Cambodjaanse dictator Pol Pot en zijn Rode Khmer. Twee miljoen Cambodjanen stierven in de jaren 70 door honger en uitputting of werden vermoord. Veel Cambodjanen vluchtten via Thailand naar de VS. Zo ook de ouders van de regisseuse Socheata Poeuv. Thuis werd niet over hun verleden gepraat. In de documentaire keert Socheata met haar ouders terug naar Cambodja. Ze bezoeken de plekken van de strafkampen, praten met achtergebleven familieleden en voormalige Khmerleden. Gaandeweg wordt de dramatische geschiedenis van haar familie onthuld. Ned.2, 23.50-1.20u.

informatief

China voor beginners. Compilatie van tien afleveringen van dit reisprogramma waarin prominente Vlamingen – deskundig op het gebied van o.m. kunst, mode, sport, muziek en wetenschap – samen met gids en tolk Lulu Wang naar China reisden. Ter plekke keken ze vanuit hun eigen vakgebied naar het zich ontwikkelende China. België 2, 21.10-22.05u.

Ten things you didn’t know about ... avalanches. Presentator en wetenschapper Iain Stewart doet onderzoek naar oorzaken en gevolgen van lawines. BBC 2, 21.00-22.00u.

Kassa 3. Consumentenprogramma voor jongeren. Vandaag over de vraag wat er zo gezond en lekker is aan biologisch eten, of je echt iets kunt doen aan wallen onder je ogen, en over reclame die anti-reclame wordt. En de Talkman voor de PSP spelcomputer blijkt dé miskoop van BN’er Horace Cohen. Ned.3, 22.00-22.30u.

Panorama: Teenage sex for sale. Reportage over loverboys en hoe ze te werk gaan. BBC 1, 23.25-0.10u.

amusement

Twinzz. Veertig tweelingen doen auditie om een plaats te krijgen in een superband. De derde auditiedag. Alle tweelingen hebben een dansact ingestudeerd op een nummer naar keuze. Choreograaf Gerald van Windt velt zijn oordeel over de danscapaciteiten. Voor het zanggedeelte mogen de tweelingen uit een lijst één nummer kiezen waarmee ze aan Ferdi Bolland en Lisa Boray laten horen of ze over vocaal talent beschikken. Ned.1, 20.30-21.30u.

The Catherine Tate Show. Stand-upper Tate zet in een reeks sketches hilarische typetjes neer. BBC 2, 22.30-23.00u.

sport

Wielrennen. Verslag van het WK op de baan in Manchester. Ned.2, 18.45-19.00u / BC 2, 20.00-21.00u.