Startverbod na een week buikvirus

Baanwielrenner Pim Ligthart is uitgesloten van de WK in Manchester. Bij een gezondheidscontrole werd gisterochtend een verstoord beeld van zijn bloedwaarden gevonden.

Als verdoofd liep Pim Ligthart gisteren rond in het National Cycling Centre in Manchester. De jonge renner vroeg zich af wat er precies kon zijn misgegaan. En wat voor gevolgen het kan hebben voor zijn carrière, nog maar nauwelijks begonnen.

In de ochtend, enkele uren voor de officiële opening van de wereldkampioenschappen baanwielrennen in de Noord-Engelse stad, was de toernooiarts naar het hotel van de Nederlandse ploeg gekomen voor een ‘gezondheidscontrole’ – geen dopingcontrole – onder de renners.

Terwijl het hele Nederlandse team ‘gezond’ werd verklaard om deel te nemen aan de WK, kreeg Ligthart, met 19 jaar de jongste renner van de ploeg, na de ochtendtraining het bericht dat hij ‘unfit’ was bevonden. De gemeten waarden in zijn bloed weken af van de toegestane waarden, waardoor hij een startverbod kreeg opgelegd voor twee weken.

Einde WK. De talentvolle renner uit Twisk zou in Manchester zijn gestart op de puntenkoers, een olympische discipline.

Ligthart zelf reageerde geschokt op zijn uitsluiting. „Eigenlijk besef ik het nog niet”, zei de renner op het middenterrein van de wielerbaan. „Ik dacht eerst dat het een grap was, of een foutje. Maar de contra-expertise gaf hetzelfde beeld. Dit komt keihard aan. Het is heel zuur dat ik hier niet mag rijden. Maar ik maak me geen zorgen. Ik vertrouw erop dat het over twee weken in orde is.”

Volgens de Nederlandse teamarts, Tjeerd de Vries, is bij Ligthart sprake van een verstoord beeld van de bloedwaarden. „Er worden verschillende waarden in het bloed gemeten. Dat beeld voldeed niet aan de richtlijnen”, zei De Vries. „Dat betekent dat Pim niet in goede gezondheid verkeert.”

Dat klopte, want de renner vocht een week tegen een buikvirus, voelde zich slap en hangerig, en lag voor het begin van de WK enkele dagen op bed. „Zo’n verstoring kan te maken hebben met de vochthuishouding”, zei De Vries. „We gaan de komende weken onderzoeken wat er precies aan de hand is. Als de bloedwaarden over veertien dagen weer normaal zijn mag hij gewoon weer rijden.”

Maar voor de renner zelf was het leed al geschied. Hij is vooral bang dat zijn naam van nu af aan in verband wordt gebracht met termen als ‘afwijkende bloedwaarden’. Met andere worden: hij is een mogelijke verdachte. Ook Ligthart weet dat wielrenners overal ter wereld onder vuur liggen als het om ‘afwijkingen’ van de bloedwaarden gaat, ook al is er niets aan de hand. De nuance is daarbij soms ver te zoeken, weten de renners.

Ook rond Ligthart zijn de eerste verdachtmakingen al een feit. Door verschillende media, onder meer de persbureaus ANP, Reuters en AP, werd gisteren een bericht verspreid over een „te hoge hematocrietwaarde” in het bloed van de renner. De hoogte van de hematocrietwaarde kan duiden op het gebruik van het verboden dopingmiddel epo.

Maar dat was pertinent onjuist, zei bondscoach Peter Pieters. „Die waarde lag op 43, terwijl een waarde van 50 is toegestaan. Hij is onlangs verschillende keren gecontroleerd, en toen waren er geen afwijkende waarden. Ik hoop maar dat het komt doordat hij ziek is geweest. Maar we moeten het wel helemaal uitzoeken.”

De man in kwestie zelf maakt zich ondertussen grote zorgen over wat hem nog te wachten staat. Ligthart: „Ik ben nog zo jong, ik wil prof worden, ik wil op de baan rijden, ik wil later op de weg gaan rijden. Ik hoop niet dat dit mijn carrière in de weg zal staan. Ik ben vooral bang dat dit leidt tot een vertrouwensbreuk bij de ploegleiders.”

Dat Ligthart niet de enige was die van de WK werd uitgesloten bood geen troost. Ook bij de teams van de Verenigde Staten, Australië en Groot-Brittannië werden gezondheidscontroles gehouden, 66 in totaal. De 35-jarige Brit Robert Hayles, die met de Britse achtervolgingsploeg zilver haalde op de Spelen van Athene (2004) werd volgens AP uitgesloten omdat bij hem een te hoge hematocrietwaarde werd geconstateerd: 50,3 waar een bovengrens geldt van 50.

Volgens bondscoach Pieters wilde Lighthart na het horen van de onheilstijding direct uit Manchester vertrekken, maar Pieters ontraadde hem dat. „Ik zei: van mij hoef je niet weg, je hoeft niet te vluchten. Leg maar aan iedereen uit wat er aan de hand is.”

Voor Pieters zelf staat zijn pupil geen moment ter discussie. „Het is heel sneu voor hem. Maar als hij weer goed is, stel ik hem gewoon weer op. Hij is een jongen die heel diep kan gaan. Ik kan me voorstellen dat die waarden in het bloed afwijkingen vertonen als je buikklachten hebt en drie dagen op bed ligt.”

Ligthart werd twee weken geleden nog bij een reguliere interne controle door de Nederlandse teamarts gecontroleerd, vóórdat hij ziek werd. Daarbij werden geen afwijkende waarden gevonden. „We gaan de komende weken heel goed onderzoeken wat er aan de hand is geweest, om te voorkomen dat het nog een keer kan gebeuren”, aldus teamarts De Vries.

Alles over de WK baan in Manchester op www.worldtrackcycling.com

    • Rob Schoof