‘Sportpaus’ in woest water

Jacques Rogge draait al sinds 1989 mee in het olympische circuit. De Spelen van Peking zouden wel eens zijn lastigste klus kunnen worden.

Jacques Rogge. Foto AP Belgium's Jacques Rogge, President of the International Olympic Committee (IOC), smiles during a visit to Warren, Barbados, Tuesday, March 18, 2008. Rogge is visiting several Caribbean islands. (AP Photo/Chris Brandis)
Jacques Rogge. Foto AP Belgium's Jacques Rogge, President of the International Olympic Committee (IOC), smiles during a visit to Warren, Barbados, Tuesday, March 18, 2008. Rogge is visiting several Caribbean islands. (AP Photo/Chris Brandis) Associated Press

Jacques Rogge (65) wordt wel de ‘sportpaus’ genoemd. De Belg staat al sinds 2001 aan het roer van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Toch zullen de Olympische Spelen in Peking dit jaar zelfs voor hem een uitdaging zijn.

Van veel kanten wordt Rogge onder druk gezet zich uit te spreken over de mensenrechtensituatie in China en het oproer in Tibet. Maar Rogge houdt afstand. „Het IOC is niet de Verenigde Naties van de sport”, zei hij twee weken geleden. Kort daarvoor riep zwemcoach Jacco Verhaeren het IOC op zich uit te spreken over de mensenrechten in China. Ook zwemkampioen Pieter van den Hoogenband deed een beroep op Rogge om stelling te nemen.

Volgens Hein Verbruggen, IOC-lid en vriend van Rogge, heeft de IOC-voorzitter wel „door woestere wateren gezwommen”. Hij vertrouwt op Rogge’s diplomatieke kwaliteiten. „Ik heb laatst nog met hem en de secretaris-generaal van de VN om de tafel gezeten, daar bleek weer hoe precies hij is in het voorbereiden van dit soort bijeenkomsten. Hij kent z’n dossiers en is heel nauwkeurig.”

Jacques Rogge studeerde geneeskunde in zijn geboortestad Gent en werkte een aantal jaren als orthopedisch chirurg in een een Gents ziekenhuis. Daar werkte ook zijn vrouw, de radiologe An Bovijn, met wie hij in Deinze woont. Ze hebben twee kinderen.

Natuurlijk stroomt er sportbloed door Rogge’s aderen. Vanaf zijn tiende deed hij aan competitiezeilen, werd wereldkampioen, en deed mee aan de Olypische Spelen van 1968, 1972 en 1976.

In 1989 werd Rogge lid van het Belgisch Olympisch Comité. Vanaf dat moment werkte hij zich gestaag op in de olympische organisatie. In 1991 werd hij lid van het IOC. Anton Geesink, IOC-lid en oud-olympisch judokampioen, kent Rogge goed. „Je kan van hem op aan”, zegt hij, „Rogge zegt altijd duidelijk waar het op staat. Hij is geen man van one-liners.”

Rogge maakte indruk als hoofd van de coördinatiecommissie van de goed georganiseerde Zomerspelen in Sydney (2000), maar tijdens de Spelen in Salt Lake City (2002) onderscheidde hij zich pas echt. Nadat hij in 2001 tot IOC-voorzitter was gekozen kreeg hij al snel de bijnaam ‘Mister Proper’ wegens zijn strijd tegen doping en de omkooppraktijken door Salt Lake City. Of Rogge in 2009 zal worden herkozen als IOC-voorzitter, zal mede afhangen van zijn optreden in Peking.

Eerdere afleveringen via nrc.nl/europeaan