Sarkozy wil sterke rol Britten in EU

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de Britten gisteren bij zijn staatsbezoek aan Londen krachtig opgeroepen zich sterker op Frankrijk en de Europese Unie te richten.

„Mijn beste Britse mensen, de EU heeft het Verenigd Koninkijk nodig”, zei de president gisteren in een rede tot het Britse parlement.

Sarkozy’s toespraak bevatte, zeker naar de normen van zijn meeste voorgangers, ongewoon veel lof voor de moed en democratische gezindheid van de Britten door de eeuwen heen. „U vertegenwoordigt de toetssteen van alles waarvoor onze democratieën staan”, luidde zijn openingszin.

De Brits-Franse spanningen over de oorlog in Irak van de laatste jaren stipte hij geen enkele keer aan. Wel stond hij uitgebreid stil bij de Tweede Wereldoorlog en de rol die de Britten hadden gespeeld bij de bevrijding van Frankrijk. „Frankrijk zal dat nooit vergeten”, beloofde Sarkozy plechtig.

De betrekkingen zijn volgens de president nog nooit zo goed geweest als nu en hij pleitte voor „een nieuw broederschap”. De Britse oud-minister van Europese Zaken Denis McShane noemde de rede „een liefdesbrief”.

Op de eerste dag van zijn tweedaagse bezoek bevestigde de president dat Frankrijk meer troepen naar Afghanistan zal sturen. Bijzonderheden gaf hij echter nog niet. Die zal hij naar verwachting opsparen tot volgende week, wanneer de regeringsleiders van de NAVO bijeenkomen in Boekarest.

Vandaag zouden Sarkozy en premier Gordon Brown, elk vergezeld van een aantal ministers, voor een korte topconferentie bijeenkomen in het stadion van de voetbalclub Arsenal. Ze zouden onder meer het Europese immigratiebeleid bespreken en samenwerking op het gebied van de kernenergie. Daarnaast zouden ze overleggen over de huidige onzekerheid op de internationale financiële markten en de gevolgen daarvan voor de economie.

Veel aandacht was er intussen voor het optreden van Sarkozy’s nieuwe vrouw Carla Bruni. Het voormalige supermodel bracht veel moderecensenten bijna in extase.

    • Floris van Straaten