Rolletjes met zuurkool

500 g zuurkool1 ui100 g (grot)champignons10 g boter4 plakken pastrami4 plakken serranoham4 plakken gekookte ham4 eetl. crème fraîche2 eetl. geraspte wortel1 eetl. pijnboompittenenkele druppels olijfolie2 eetl. geraspte appel1 eetl. fijngeknipte bieslook1 theel. Dijon mosterdzout en versgemalen peper

De animo om echte wintergroenten te eten was de afgelopen tijd niet erg groot. Zuurkool, boerenkool en spruiten worden vooral gekocht als het vriest. Zodra de temperatuur boven het nulpunt is gaat de belangstelling van de consument meer uit naar ijsbergsla, tomaten en komkommer.

Vandaag een recept voor een warm voor- of lunchgerecht voor 4 personen dat bestaat uit drie verschillende soorten met zuurkool gevulde vleeswaren: pastrami, rauwe ham en gekookte ham. Spoel de zuurkool af. Kook de zuurkool circa 20 minuten en laat goed uitlekken. Druk zoveel mogelijk het laatste kookvocht eruit. Snijd de zuurkool klein en meng de crème fraîche erdoor.

Fruit de gesnipperde ui in de boter zacht en glazig. Bak de in plakjes gesneden champignons even mee. Strooi er een beetje zout en peper op. Hak de champignons klein. Rooster de pijnboompitten in de olijfolie lichtbruin. Verdeel de zuurkool in drie porties. Meng door de eerste portie de geraspte wortel en de pijnboompitten. Verdeel dit mengsel over de vier plakken pastrami en rol ze op.

Meng door de tweede portie zuurkool de ui en gehakte champignons. Leg dit mengsel om de plakken serranoham en rol ze op. Vervang de serranoham eventueel door een andere soort rauwe ham. De laatste rollen bestaan uit gekookte ham gevuld met zuurkool met geraspte appel, bieslook en mosterd.

Leg de verschillende rollen heel kort in een voorverwarmde oven. Verdeel ze over de borden.

Anne Scheepmaker

Morgen: Lentesoep met kwartelei

    • Anne Scheepmaker