Pyongyang stuurt experts Zuid-Korea terug naar huis

Noord-Korea heeft vandaag elf Zuid-Koreaanse experts het land uitgezet die werkzaam waren op een industrieterrein dat symbool moest staan voor de verzoening tussen beide landen. De uitzetting van de Zuid-Koreanen op het Kaesong-complex, net over de grens in Noord-Korea, komt na de woorden van de Zuid-Koreaanse minister voor Eenwording, Kim Ha-Joong, op maandag. Deze zei het industrieterrein niet uit te breiden zolang Noord-Korea zijn afspraken over nucleaire ontwapening niet nakomt.

Het bewind in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang beloofde de Verenigde Staten, China, Rusland, Japan en Zuid-Korea vorig jaar nog zijn nucleaire activiteiten te staken in ruil voor olie- en voedselhulp, maar het zespartijen-overleg werd vorige maand tijdelijk opgeschort omdat Noord-Korea volgens de andere landen met opzet het opheffen van zijn nucleaire programma’s zou vertragen. Ook twijfelden zij of Pyongyang wel volledig inzicht gaf in zijn nucleaire programma’s. Noord-Korea beschuldigde de andere landen tekort te schieten in de hulp.

Het Kaesong-complex is een belangrijk samenwerkingsproject van de twee buurlanden die formeel al meer dan een halve eeuw met elkaar in oorlog zijn. Met technologische expertise uit Zuid-Korea en goedkope arbeid uit Noord-Korea draagt het complex volgens een woordvoerder bij aan de economische ontwikkeling van het noorden.

De vorige maand beëdigde conservatieve president van Zuid-Korea, Lee Myung-bak, pleit voor een herziening van de toenaderingsprojecten die door zijn meer liberale voorgangers waren ingezet. (AP, Reuters)