Parlement onderzoekt broers Chávez

Het parlement van Venezuela stelt onderzoek in naar landaankopen door twee broers van president Hugo Chávez. De financiële controlecommissie van de Nationale Assemblee, die na een boycot van de oppositie bijna geheel op de hand is van Chávez, besloot dit gisteren.

Chávez’ familie heeft grote economische en politieke belangen opgebouwd in de oostelijke staat Barinas. De vader van de president is er sinds 1998 gouverneur en broer Aníbal is er burgemeester van Hugo’s geboortestad Sabaneta. Een andere broer, Adeliz, leidt er het kantoor dat de salariëring van ambtenaren regelt. Weer een andere broer, Argenis, heeft een topfunctie binnen de staatsregering en wordt de echte gouverneur genoemd. Broer Narciso poogde er burgemeester van de gemeente Bolívar te worden.

Argenis en Narciso worden er nu van beschuldigd de afgelopen jaren via stromannen landgoederen te hebben gekocht. Dit om niet te botsen met het beleid van broer Hugo, die het grootgrondbezit in Venezuela wil aanpakken.

De beschuldigingen tegen de twee komen van een afgevaardigde uit Barinas, Wilmer Azuaje. Hoewel een partijgenoot van de president, ligt hij al langer in de clinch met diens familie.

Gisteren verweet de voorzitter van de Assemblee hem campagne te voeren voor het gouverneurschap van Barinas. Het parlement zal daarom ook het handelen van Azuaje onderzoeken. (AP)