Overige films

* Shouf shouf habibi! (Albert ter Heerdt, 2004, Ned.). Het door Mimoum Oaïssa geschreven speelfilmdebuut van Ter Heerdt is een als ‘multiculti’ geafficheerde tragikomedie over de kruimeldief Ap, zijn vrienden en familie. Ter Heerdt en Oaïssa gebruiken clichés over Marokkanen als herkenningspunt en draaien ze dan een kwartslag. Maar de film biedt meer dan grappige dialogen. Een hard en wrang migrantendrama. Ned.3, 20.25-22.00u.

* La séparation (Christian Vincent, 1994, Frankrijk). Daniel Auteuil en Isabelle Huppert spelen de sterren van de hemel in deze fijnzinnige studie naar de desintegratie van een ogenschijnlijk voorbeeldig huwelijk. Na het zien van een film van Roberto Rossellini biecht de vrouw op te zijn gevallen voor een ander. TV 5, 21.00-22.55u.

Arachnophobia (Frank Marshall, 1990, VS). Regiedebuut van voormalig Spielbergproducent Marshall is een griezelfilm met niet bijster consequent scenario. Spinnenfobie van huisarts Jeff Daniels wordt in idyllisch Californisch plaatsje op de proef gesteld door een nest Venezolaanse reuzenspinnen. Veronica, 22.30-0.40u.

Elementarteilchen (Oskar Roehler, 2006, Duitsland). Duitse verfilming van Michel Houellebecqs controversiële roman Elementaire deeltjes. De bloedserieuze aanval op de uitwassen van de jaren zestig, zoals vrije liefde en te ver doorgevoerd individualisme, is in de handen van Roehler verworden tot een karikatuur. Zie bijvoorbeeld de flashbacks waarin de in India naar verlichting en losse seksuele contacten zoekende hippiemoeder van de (half)broers Bruno en Michael op de hak wordt genomen. Wat in de roman nog een zekere tragiek had is in de film eerder komisch. ARD, 22.45-0.30u.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Shouf shouf habibi!

In de televisierubriek Overige films (27 maart, pagina 19) staat dat de film Shouf shouf habibi! is geschreven door Mimoum Oaïssa. Regisseur Albert ter Heerdt schreef het scenario, Mimoun Oaïssa is de hoofdrolspeler.