Oudste Europeaan is al 1,2 mln jaar

rotterdam, 27 maart. In het Spaanse Atapuerca is een kaak van een mensachtige gevonden van 1,2 miljoen jaar, even oud als de menselijke tand uit Atapuerca die al vorig jaar in het nieuws kwam. De kaak en de tand worden vandaag beschreven in Nature en de vorig jaar nog provisorische datering op 1,2 miljoen jaar oud wordt er bevestigd. Daarmee is dit het oudste bewijs voor menselijke activiteit in Europa. Tot een paar jaar geleden werd nog gedacht dat mensachtigen niet voor 700.000 jaar geleden in Europa verschenen. Het botmateriaal is voorlopig toegewezen aan Homo antecessor, een vermoedelijke voorouder van de Neanderthaler. Moderne Europeanen stammen niet van deze soort af, zij stammen af van de Homo sapiens-groep die pas ca. 50.000 jaar geleden Afrika verliet.