Oud donorbloed is minder goed bij bloedtransfusies

rotterdam. Donorbloed dat langer dan twee weken wordt bewaard, geeft patiënten na een openhartoperatie slechtere overlevingskansen dan verser bloed. Dat blijkt uit vorige week gepubliceerd Amerikaans onderzoek. Bij operaties met bloedverlies worden vaak bloedtransfusies gegeven. De rode bloedcellen daarin houden de zuurstofvoorziening in het lichaam op peil. De Amerikaanse onderzoekers hielden bij hoe het ongeveer 6.000 patiënten verging, na een bypassoperatie of een operatie aan de hartkleppen. Mensen die bloed kregen dat korter dan twee weken was bewaard, hadden kort na de operatie minder complicaties. Met verser bloed stierf 7,4 procent van de patiënten binnen een jaar na de operatie, met ouder bloed 11 procent. De resultaten staan in The New England Journal of Medicine. Bekend is dat rode bloedcellen al na twee weken opslag biochemisch veranderen. Ze werken dan minder goed. Eenmaal in het lichaam van de patiënt herstellen de bloedcellen zich gedeeltelijk. Al jaren wordt onderzocht of het toedienen van vers bloed niet beter is. In Nederland mogen donorcellen maximaal 5 weken worden bewaard.