Opspraak en vertier

Nieuws is pas nieuws als het door het dipsausje van het vermaak gehaald kan worden, gekruid met schandaal. De winnares van Hollands Next Top Model heeft met haar nageltjes de hals opengekrabd van een barmeisje, dat haar littekens liet filmen door RTL Boulevard.

Eveline Herfkens kreeg te hoge huursubsidie van de staat, en minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft daarover gelogen, denkt SP-Kamerlid Ewout Irrgang, die bewijzen vond in een memootje. Gelijk belde hij Eén Vandaag, om zich te laten filmen.

Wat het betekent als het waar is? Opstappen? Irrgangs ogen glimmen fel: „Daar kan geen enkel misverstand over bestaan.”

Het gaat nogal eens over de verruwing van het debat. Zorgelijker lijkt mij de ver-RTL-Boulevardisering ervan. Zoals tieners smullen van nagelkrabbende kroegmeisjes, zo smullen volwassenen van mot om centen. („De grote vraag die blijft altijd / Waar betaalt ’ie nou z’n huur van?”). Camera’s verschijnen bij voorkeur daar waar herkenbare perikelen spelen op het wereldpodium.

Natuurlijk is er weer een spoeddebat vandaag. Verhagen zal volhouden dat „niet meer is na te gaan wie om het geld heeft gevraagd”, en het een „reactie op een eerste gesprek” betrof. Dat rammelt natuurlijk, maar inderdaad: de memo bewijst niet, zoals Irrgang stelt, dat het ministerie „aanbood” de huur te vergoeden, aleen dat „wellicht” een regeling is „te overwegen”. (Kroegmodelletje Kim bewerkte het barmeisje niet met een bierglas, maar met haar nageltjes).

Irrgangs blauwe ogen zullen weer fel glimmen, als hij vandaag zijn motie van wantrouwen indient, maar de coalitiepartijen zullen zich neerleggen bij Verhagens houtje-touwtjeverklaring.

En dan zappen we – van-hólladiéé! – weer door naar het volgende schandaaltje. Hoeveel euro aan manuren zouden alle debatten, Kamervragen, rondgepompte memo’s, onderzoeksrapporten, vergaderingen en persconferenties over de opspraak rond Herfkens bij elkaar al hebben gekost? Vast meer dan die twee ton van Herfkens.

Dat de Joint Strike Fighter 205 miljoen euro meer gaat kosten dan verwacht, weet intussen haast niemand. We zaten te diep in het dipsausje van opspraak en vertier.

Christiaan Weijts

    • Christiaan Weijts