Onzichtbaar bloed vervuilt ziekenhuis

Bloed aan de telefoon, bloed aan de lades, aan de wasmand, op het toetsenbord. Dat vonden hygiënisten van het Deventer Ziekenhuis toen ze eens een techniek uit het forensisch onderzoek op hun dialysekamer loslieten. Overal zaten voor het oog onzichtbare bloedvlekken. Ziekenhuishygiënist Paul Bergervoet: „Zo kunnen we laten zien hoe vies het bij ons is, en dat dat ligt aan de manier hoe er gewerkt wordt.” Bergervoet en zijn collega’s publiceren hun werk binnenkort in het vakblad Journal of Hospital Infection.

In de tv-serie Crime Scene Investigation is regelmatig te zien hoe forensisch technici op brandschone plaatsen delict bloedvlekken vinden met een chemisch middel: Luminol. Bloed licht daarmee blauw op, tot weken nadat het heeft gevloeid.

CSI bracht de ziekenhuiswerknemers op het idee om ook eens een testsetje aan te schaffen. Op gemorst bloed in de dialysekamer zijn zij extra alert sinds in 1996 vier dialysepatiënten in Deventer besmet raakten met het hepatitis-C-virus, waarschijnlijk via de dialysekamer.

Schoon is die ruimte in ieder geval niet, zo bleek na de Luminol-proef. Bloed zat op meubels, op de vloer, en op de dialyseapparatuur. Inmiddels hebben Bergervoet en zijn collega’s ook de verloskamers en de spoedeisende hulp onder handen genomen, met hetzelfde resultaat.

Bergervoet: „Personeel moet veel vaker van handschoenen wisselen. Bij de dialyse krijgen ze bloed aan hun handschoenen, waarna ze toch nog even iets uit de la of van een karretje pakken.” Hepatitisbesmettingen heeft dat niet meer veroorzaakt. „Maar op die manier kun je ook bacteriën verspreiden.”