Motorola zet telefoons apart

Elektronicafabrikant Motorola wil zich opsplitsen in twee afzonderlijke, beursgenoteerde bedrijven: een dat mobiele telefoons maakt, en een voor de andere producten van het bedrijf, zoals netwerkapparatuur en modems. Dit moet voorkomen dat de verlieslijdende divisie van mobiele telefoons de resultaten van het geheel blijft drukken.

Motorola komt hiermee tegemoet aan de wensen van de activistische belegger Carl Icahn, de op één na grootste aandeelhouder in het Amerikaanse bedrijf. De mobieletelefoondivisie heeft een reeks van problemen, waaronder de almaar falende zoektocht naar een bestuurder die verantwoordelijkheid voor de divisie wil nemen.

Motorola was lange tijd ’s werelds op één na grootste fabrikant van mobiele telefoons, maar werd onlangs naar een derde plek verstoten door het Zuid-Koreaanse Samsung. Nokia is nummer één. Motorola slaagt er maar niet in een opvolger voor het eens populaire Razr-model te ontwikkelen. De divisie leed vorig jaar 1,2 miljard dollar (760 miljoen euro) verlies en trok daarmee het hele bedrijf in de rode cijfers.

De aankondiging van Motorola kwam twee dagen nadat beleggersactivist Icahn een rechtszaak tegen het bedrijf had aangespannen met als doel inzage te krijgen in beleidsdocumenten. Hij twijfelt eraan of de directie conform haar verantwoordelijkheid jegens de aandeelhouders heeft gehandeld. Icahn heeft 6,3 procent van de aandelen van Motorola. In een brief aan het bestuur liet hij gisteren weten de opsplitsing „een stap in de juiste richting” te vinden.

De mobieletelefoondivisie heeft het afgelopen jaar al veel veranderingen doorgemaakt en duizenden werknemers ontslagen. Maandelijks betaalt Motorola 2 miljoen dollar aan adviseurs, die desondanks geen nieuw beleid hebben ontwikkeld. De splitsing, die in 2009 moet plaatshebben, biedt Motorola-bestuurder Greg Brown tijd om de vijandelijke aanval van Icahn af te weren en de gemankeerde divisie nieuw leven in te blazen. Hij blijft na de splitsing de tak voor netwerkapparatuur leiden.

Analisten verwachten dat de splitsing de weg moet vrijmaken voor een fusie met bijvoorbeeld een Aziatisch telefoonbedrijf dat op zoek is naar marktaandeel in de VS. Het aandeel Motorola steeg gisteren met 2,7 procent.