Moeten kliekjes afkoelen, of direct de koelkast in?

Cathelijne de Vries uit Den Haag woont nu bijna twee jaar gelukkig samen met haar Jos. Er is echter één vraag die hen verdeelt: moeten kliekjes eerst afkoelen, of is het beter om restjes direct afgedekt in de koelkast te plaatsen?

Slechts enkele tot enkele tientallen bacteriën in warme maaltijden zijn schadelijk voor de gezondheid. Het meest schadelijk is de Clostridium perfringens, die onder meer in rundvlees huist. Deze bacterie vermenigvuldigt zich in tien minuten, twee tot drie keer zo snel als andere bacteriën en gaat niet dood bij verhitting, maar vormt ‘sporen’.

Deze sporen (overlevingsstadia) kunnen zich onder gunstige omstandigheden weer ontwikkelen tot bacteriën. Bovendien maakt de Clostridium perfringens toxines (gifstoffen) in de maag of dunne darm die buikkramp en diarree kunnen veroorzaken. Jaarlijks worden 100.000 Nederlanders ziek door de bacterie, volgens Arie Havelaar, plaatsvervangend hoofd Laboratorium voor Zoönosen en Omgevingsmicrobiologie bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De meest gunstige omstandigheid voor deze, en andere bacteriën, is ongeveer 37 graden Celsius. Maar bij kamertemperatuur of hoger (15 tot 45 graden) vermenigvuldigen zij zich ook. De darmbacterie Listeria vermenigvuldigt zich, in tegenstelling tot andere bacteriën, zelfs in de koelkast, zij het langzamer.

Voor je kliekjes afgedekt in de koelkast zet, moet je ze daarom zo snel mogelijk laten afkoelen in bijvoorbeeld een bak koud water, is het advies van zowel het RIVM als het Voedingscentrum. Ook om temperatuurstijging ín de koelkast (ideale temperatuur: 7 graden) tegen te gaan, is het goed om restjes eerst af te koelen. Afdekken verhindert dat schimmelsporen in de koelkast het eten kunnen bereiken.

Voor het ontdooien van kliekjes geldt overigens hetzelfde principe: zo kort mogelijk bij kamertemperatuur laten staan. Ontdooi dus of in de koelkast, of in de magnetron.

Zie de ‘bacteriewijzer’ via nrcnext.nl/links.

    • Marleen Luijt