Liefdesbrieven aan ‘wölfchen’ Adolf Hitler bewerkt tot revue

„Ik kus je op je billen en bevrijd mijn boezem voor je,” schreef een Duitse vrouw aan Adolf Hitler, „zodat je voelt hoe zeer ik je lief heb. Meer patriottisme kun je niet van me verlangen.” Een ander sloot kopieën in van de sleutels van haar voordeur en haar kamer, en gaf de Führer gedetailleerde instructies over het ontwijken van haar hospita: „We moeten voorzichtig zijn.” En een derde was nog duidelijker in haar verlangens: „Een vrouw uit Saksenland wil graag een kind van je. Dat is mijn grootste wens, waarvan ik de vervulling vurig en met mijn hele hart, verbeid.”

Alle drie behoorden ze tot de duizenden vrouwen die in het Derde Rijk liefdesbrieven aan Hitler hebben gestuurd en hem koosnaampjes gaven als Wölfchen, Purzelchen en zuckersüssen Adolf. Deze fanmail werd direct na de bevrijding in de Rijkskanselarij in Berlijn gevonden door een Amerikaanse soldaat en vormt nu het tekstmateriaal voor de revue-achtige theatervoorstelling Liebesbriefe an Adolf Hitler, die vanavond in première gaat in het Theater am Schlachthof in de Duitse stad Neuss.

Eerder werden de brieven al onder dezelfde titel gebundeld, waarna de culturele zender een tv-documentaire over de vondst maakte. Ook is er al eens een toneelstuk op het materiaal gebaseerd, dat onder meer is gespeeld door het Jewish Theatre in New York. Maar een revue was er nog niet eerder van gemaakt.

Adolf Hitler wordt in de voorstelling voorgesteld als een charismatisch man met de allure van een popster, terwijl een Duitse vrouw uit die tijd te vergelijken valt met een hedendaagse groupie, aldus de lokale Neuss-Grevenbroicher Zeutung. Volgens de theatermakers bieden de brieven „in hun brutaliteit en onderworpenheid, hun aanmatiging en bekrompenheid” een overtuigender beeld van de brede bereidheid tot deelname aan de nazi-politiek dan uit andere bronnen aantoonbaar is.

De authentieke briefteksten worden afgewisseld met populaire liedjes uit de jaren dertig en veertig, zoals Ein Freund, ein guter Freund en Wer wird denn aus Liebe weinen. De voorstelling is ook in april en mei nog in Neuss te zien.