‘Laat chloorkip VS weer toe’

Vlees van Amerikaanse kippen dat is behandeld met chloor zou weer verkocht moeten worden in Europese supermarkten. Daar pleit eurocommissaris Günther Verheugen (Industrie) voor in een interne brief aan Commissievoorzitter Barroso. De brief is in bezit van persbureau Reuters.

Elf jaar geleden besloot de Europese Unie tot een verbod op de import van Amerikaanse ‘chloorkippen’ omdat er vragen waren over de veiligheid van het vlees. Dat verbod geldt nu nog. Maar Verheugen waarschuwt dat „als de zaak niet wordt opgelost, we grote problemen met de regering van de Verenigde Staten moeten verwachten”. Het langlopende conflict zou volgens president Bush de ‘transatlantische economische agenda’ in gevaar brengen, schrijft de eurocommissaris.

In de brief geeft Verheugen aan dat hij steun heeft van de eurocommissaris voor handel, Peter Mandelson. Een anonieme ambtenaar van de Europese Commissie (het dagelijks bestuur van de EU) vertelde Reuters dat er binnen de Commissie ook weerstand tegen de plannen van Verheugen is.

Cees Vermeeren, directeur van de Europese koepel van de pluimvee-industrie AVEC, noemt de brief van eurocommissaris Verheugen „totaal onbegrijpelijk”. In Europa gelden kwaliteitseisen die ook worden gesteld aan geïmporteerde producten, legt Vermeeren uit. „De pluimveesector wordt nu als voorbeeld genomen, maar in feite zegt Verheugen dat de Europese productiestandaarden niet toepasbaar zijn op derde landen. Dat is een grote breuk met het huidige importbeleid.”

Vermeeren vertelt dat Europese kwaliteitseisen om salmonellabesmetting te voorkomen, voor de hele pluimveeketen gelden. „Maar in de VS probeert men alles achteraf te repareren door het vlees van geslachte kippen te behandelen met antibacteriële middelen.” Een Europese kipfilet is door de eisen duurder dan een Amerikaanse.

Binnenkort maakt de Europese Voedsel- en Warenautoriteit EFSA de resultaten bekend van een onderzoek naar de veiligheid van vlees dat is behandeld met een lage concentratie chloor.