Korea’s delen braaf de punten in Shanghai

Als pinguïns op weg naar zee schuifelden de Noord-Koreaanse voetbalsupporters gisteren het Hongkou-stadion in Shanghai binnen voor het WK-kwalificatieduel Noord-Korea-Zuid-Korea. De Noord-Koreaanse thuiswedstrijd was naar China verplaatst omdat de Noord-Koreanen in hun hoofdstad Pyongyang niet het Zuid-Koreaanse volkslied wilden spelen en de vlag van dat land wilden hijsen.

Zwijgzaam, gedisciplineerd en getooid met witte petjes, witte hesjes en blauw-witte vlaggetjes met een rode ster, negeerden de Noord-Koreaanse fans de luidruchtige, toeterende, gillende en vlaggende supporters van Zuid-Korea. De meeste Noord-Koreanen, medewerkers van de diplomatieke vestigingen in China en studenten, zaten bij elkaar in één vak, terwijl de Zuid-Koreanen, overgevlogen uit Seoul of werkzaam bij een van de tientallen Zuid-Koreaanse bedrijven in Shanghai, verspreid zaten over het driekwart gevulde stadion. Chinese fans hadden het laten afweten, omdat eerder op de avond China tegen Australië speelde in de provincie Yunnan.

Politieke spanningen vertalen zich zelden rechtstreeks naar de sportarena. Ook gisteren was dat niet het geval. En dat lag niet aan de Koreaanse en Chinese media die het duel met een reeks clichés hadden gepresenteerd in politieke termen. Maar sportontmoetingen zijn al gewoon geworden: het was de elfde keer dat Noord tegen Zuid of andersom speelde.

Van rechtstreeks contact tussen de supportersgroepen was rondom en in het stadion tijdens de matte wedstrijd geen sprake. En op het veld werden politieke spanningen niet afgereageerd. Het leek er op alsof de teams zich uitputten in fair play. Het bleef 0-0; voor Zuid-Korea een teleurstelling, voor de Noord-Koreanen, die zelden winnen, was het gelijkspel „een morele overwinning”, zei trainer Kim Jung Hoon. Zijn team slaagde er makkelijk in Zuid-Koreaanse sterren als Park Ji-Sung (Manchester United) onder controle te houden.

Beide teams leiden met vier punten uit twee duels Groep C van de Aziatische voorrondes voor het WK-toernooi van 2010 in Zuid-Afrika. Op 22 juni is de return in Seoul en daar leken in elk geval de Noord-Koreaanse spelers zich al op te verheugen.