Kamerleden krijgen fluitconcert van boze leraren

Leraren protesteerden gisteren tegen minister Plasterk. Kamerleden werden overstemd. „Jammer dat ik me niet verstaanbaar heb gemaakt.”

Enkele honderden leraren protesteerden gisteren op het Plein in Den Haag. Ze staakten voor een beter salaris en minder werkdruk. De docenten dreigen volgende week een dag het werk neer te leggen en over een maand een hele week. Foto Roel Rozenburg Leraren dreigen te gaan staken Den Haag. De lerarenstaking gisteren in Den Haag, krijgt mogelijk een vervolg. De leraren dreigen volgende week „een dag” en volgende maand „een week” geen les te geven. Gisteren waren enkele honderden leraren komen staken. Ze staakten voor een beter salaris en minder werkdruk. Door de organisatie, een groep leraren van het Aloysius College in Den Haag, was op 2.000 actievoerders gerekend. Na een advies van SER-voorzitter Rinnooy Kan trok minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) afgelopen november structureel 1,1 miljard euro uit voor de lerarensalarissen. Een deel van het miljard wil Plasterk halen uit een regeling die oudere leraren in staat stelt om minder te gaan werken. De leraren zijn daar fel tegen gekant. Komende maand gaat Plasterk met de bonden om tafel. De leraren vinden het te lang duren. Foto Roel Rozenburg Den Haag:26.3.2008 Lerarenprotest op het Plein. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Op het moment dat Tweede Kamerlid Margot Kraneveldt (PvdA) de menigte toezegt dat haar partij zich sterk maakt voor de leraar, herinneren de leraren zich van welke partij zij ook alweer was. De PvdA, daar is minister Plasterk van Onderwijs ook van, en tegen hem demonstreren ze. De enkele honderden leraren die zich woensdagmiddag in Den Haag op het Plein voor de Tweede Kamer hebben verzameld, zetten een fluitconcert in.

Kraneveldt vindt het „prima dat de leraren demonstreren”, zegt ze na afloop. „Wel moeten ze minister Plasterk de kans geven om het beschikbare geld te verdelen.” Dat ze werd uitgefloten, vindt ze niet erg. „Het is jammer dat ik me niet verstaanbaar heb kunnen maken, maar dit hoort erbij als je van dezelfde partij bent als de minister.”

De organisatoren van Leraren in actie! hadden tweeduizend stakers verwacht, en een vol Plein. Dat valt een beetje tegen – het Plein is hooguit voor de helft gevuld. Behalve enkele Kamerleden komt onder anderen voorzitter Ad Verbrugge van Beter Onderwijs Nederland aan het woord. Hij steunt de stakende leraren in hun eisen voor meer salaris en minder werkdruk.

De leerlingen van Leoniek Rolvink (29), lerares Engels op College Het Loo in Voorburg, hebben „twee uurtjes” moeten missen. „Dat heb ik opgelost door een belangrijke les gisteren al te geven, en de rest een beetje in te dikken.” Rolvink is een van de leraren met een academische graad die protesteren tegen de omstandigheid dat ze niet kunnen doorgroeien naar de hoogste salarisschaal.

Zelf heeft ze een baan van 70 procent, tegen 1.300 euro netto in de maand. Rolvink: „Ik zou geen fulltimebaan willen. Er ligt veel druk op jonge leraren. Je wordt aangemoedigd om reizen te organiseren, mentorklassen onder je hoede te nemen, toneel te begeleiden. De werkdruk is enorm.” Het officiële overleg tussen Plasterk en de bonden duurt te lang, vindt Rolvink. Daarom staakt ze nu.

Plasterk heeft in november vorig jaar al toegezegd dat hij structureel 1,1 miljard euro extra voor het onderwijs uittrekt. Te weinig, vinden de stakende leraren. Jan Mooibroek (47), leraar natuurkunde op het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiden, vindt het vooral „heel erg” dat de bapo wordt beperkt. Dat is een regeling die oudere leraren in staat stelt minder dagen per week te werken. „Ik voel me keihard gepakt. Ik zou er over vijf jaar recht op krijgen. Dat gaat nu aan mijn neus voorbij.”

En Mooibroek ís al een ‘nahosser’, een leraar die het onderwijs betrad na het beruchte jaar 1985, toen nieuwe leraren minder gingen verdienen dan hun zittende collega’s. „Ik heb collega’s van een paar jaar ouder die precies hetzelfde werk doen. Die verdienen 800 euro in de maand meer. Netto.” Maar hij staat er ook voor „jongere collega’s”, die „een goede opleiding” nodig hebben. „Er staan mensen voor de klas die nog geen ‘d’ van een ‘t’ kunnen onderscheiden.”

De organisatoren kondigen vanaf het podium aan dat er volgende week misschien „een hele dag” wordt gestaakt als hun eisen niet worden ingewilligd. En volgende maand misschien „een hele week”. Lerares Rolvink hoopt vooral dat de staking zal leiden tot „bewustwording van het probleem”. Leraar Mooibroek verwacht er „niet veel” van. „Maar ik vond het toch belangrijk om hier te gaan staan.”

Wat vond Mooibroek van de speech van Kraneveldt? „Daar zakt m’n broek van af. Het is allemaal verkiezingsretoriek.” Eén troost voor parlementariër Kraneveldt is dat haar collega van coalitiegenoot CDA, Jan Jacob van Dijk, hetzelfde lot ten deel valt. Uit enkele honderden kelen op het druilerige Plein klinkt een geluid dat hem volkomen overstemt.

Commentaar: pagina 7

    • Derk Walters