Kamer wil subsidie aan Herfkens terug

De Tweede Kamer wil dat het kabinet ondanks mogelijke juridische obstakels er alles aan doet de onterecht verstrekte huursubsidies aan voormalig minister Evelien Herfkens terug te vorderen. In totaal gaat het om een bedrag van circa 280.000 dollar. Herfkens kreeg dit geld van het ministerie van Buitenlandse Zaken toen zij in New York werkte voor de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP.

Eerder heeft minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) al toegegeven dat deze vergoeding voor huisvesting in strijd was met de regels van de VN. Maar volgens hem is terugvordering niet mogelijk omdat niet meer is na te gaan wie destijds het initiatief nam.

Tijdens een debat over deze kwestie vielen Kamerleden van links tot rechts vanmorgen massaal over Herfkens heen. „Een onbeschaamde handelwijze. Voor een armoedebestrijder heeft mevrouw Herfkens geen overdreven moreel besef”, zei Kamerlid Boekestein (VVD). „Rupsje nooit genoeg”, aldus zijn collega Van Roon (PVV). Volgens het Kamerlid Ferrier (CDA) was het „diep triest dat dit debat gevoerd moest worden”. De PvdA’er Gill’ard was een van de weinige parlementariërs die zich van een oordeel – over haar partijgenoot – onthielden.

Minister Verhagen wil nu eerst een intern onderzoek van de Verenigde Naties afwachten alvorens nadere stappen tegen Herfkens te ondernemen. Volgens hem is vanuit het departement al wel een beroep gedaan op Herfkens om de onterechte huursubsidie terug te storten. Mocht uit het onderzoek blijken dat Herfkens op de hoogte was van het subsidieverbod dan heeft het ministerie meer mogelijkheden tot terugvordering.